Český rozhlas Plus se stěhuje ze středních vln. Od ledna nás naladíte na VKV

5. leden 2016

Posloucháte Český rozhlas Plus na středních vlnách? Pak se připravte na novoroční stěhování. Abyste nás naladili i po 5. lednu 2016, budete si muset přeladit rádio.

Už dnes naladíte stanici Plus na většině našeho území na velmi krátkých vlnách VKV neboli FM, a to 24 hodin denně. S novým rokem teď přichází druhá fáze našeho a vašeho rozhlasového stěhování. 5. ledna opustí Plus střední vlny a definitivně se přesune na FM frekvence.

Jedinou výjimkou je Ostravsko. Tam si Plus i nadále pustíte vždy od 16 do 24 hodin na středních vlnách, jak jste byli zvyklí doteď – konkrétně na frekvenci 639 kHz.

Jak a kam přeladit? Návod

Posluchači, kterých se stěhování ze středních vln týká, se samozřejmě nemusejí bát. O Český rozhlas Plus rozhodně nepřijdou. Máme hned několik tipů, jak postupovat.


Jak a kam přeladit? Podívejte se.

Ten nejjednodušší zní: zkontrolujte, zda váš rozhlasový přijímač umí přijímat i velmi krátké vlny – tedy VKV neboli FM. Pokud ano, pak stačí přeladit na jinou frekvenci.

Stanici Plus kromě toho na celém našem území naladíte digitálně. Jediné, co k tomu potřebujete, je digitální televizor nebo digitální rozhlasový přijímač. Vysílání všech stanic Českého rozhlasu v systému DVB-T naladíte před nebo za televizními programy a také v systému DAB. A poslouchat nás samozřejmě můžete i přes internet na počítači nebo na mobilních aplikacích Český rozhlas iRadio.

Pokračujeme v posilování FM sítě

Na závěr ještě dobrá zpráva. Český rozhlas Plus a jeho posluchači dostanou v prvním čtvrtletí roku 2016 dva nové vysílače v západních Čechách. Koncem února 2016 nás v Chebu a okolí naladíte na frekvenci 94,1 FM a v Karlových Varech a okolí na frekvenci 97,8 FM.


Kde všude nás naladíte na FM? Podívejte se:

Pokrytí Plusu od listopadu 2015


Vysílače a FM frekvence Českého rozhlasu Plus:

Nové vysílače ČRo Plus
autor: als
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.