Katolická církev je hříšná, protože lidé jsou hříšní, říká Roman Joch

13. květen 2017

„Katolická církev byla v minulosti církví těch největších světců, těch největších hříšníků, včetně těch nejhnusnějších zločinců. Církev je hříšná, velice hříšná, protože lidé jsou hříšní. Jsem členem katolické církve navzdory tomu, jací jsou tam lidé. Jsem tam kvůli učení, kvůli náboženské věrouce. Považuji ho za ideální aspiraci, byť budu třeba selhávat,“ říká politik a konzervativec Roman Joch.

To, že přijmete nějaký náboženský kodex, vás nečiní nutně dramaticky lepším člověkem. Ale člověkem, pokud se tak nechováte, více vinným. Pokud si něco stanovíte jako správné, a přesto to neděláte, tak všechna vaše provinění jsou větší, než když člověk dělá něco špatného a neví o tom," dodává.


Politik, publicista, politický komentátor a překladatel Roman Joch se narodil 27. října 1971 v Banské Bystrici. Je obvykle považován za konzervativce, sám se označuje za liberálního konzervativce, stejně tak i za liberálního feministu. V letech 1994 až 1996 byl zahraničním tajemníkem Občanské demokratické aliance, v letech 2001 až 2003 místopředsedou Konzervativní strany a od roku 2003 je ředitelem Občanského institutu, s nímž spolupracuje již od roku 1991. Od srpna 2010 do října 2012 vykonával funkci poradce premiéra Petra Nečase v oblasti zahraničí a lidských práv a od roku 2012 do roku 2014 působil jako poradce pražského primátora Tomáše Hudečka. V komunálních volbách v roce 2014 neúspěšně kandidoval jako nestraník za KDU-ČSL v městské části Praha-Klánovice.


Mnohá zla ve společnosti vždycky vidíme. Konzervativní postoj je takový, že při měnění společnosti bychom neměli způsobit více škod. Měli bychom se především snažit zachovat to, co uznáváme jako dobré. Civilizovaná společnost je křehká a brutální zásah z ní může civilizovanost vymítit a zbude pouze barbarství.Roman Joch

Trump je lepší, než jsem myslel

Když v Americe probíhala volební kampaň, považoval jsem kandidáty dvou hlavních stran, kandidáta Trumpa a kandidátku Clintonovou, za velice nevhodné a špatné. Kdybych byl Američan, nevolil bych snad poprvé za svůj dospělý život žádného z kandidátů. Když jsem četl protrumpovské argumenty, váhal jsem, zda náhodou nemají pravdu. Argumentu, že Američané jsou tak velmi frustrovaní kvůli elitám a estabilishment potřebuje facku či šok natolik, že je nutné zvolit Trumpa, jsem přisuzoval váhu. Ale Trump byl pro mě ještě příliš. Zpětně si celkově říkám, že je mnohem lepší prezident, než jsem si myslel a koho jsem se obával,“ říká Joch.

„Začal se mi líbit těsně po tom, co byl zvolen a ještě nebyl prezidentem, když jmenoval členy svého týmu. Tam jsem si říkal: takhle kvalitní tým už v Americe nebyl několik dekád. Celkové mé hodnocení Trumpa je prozatím extrémně kladné,“ dodává.

Matka je pečující, otec je vzor sebekázně

„Myslím, že ženská role v rodině je více chlácholící vůči dětem, laskavější, pečující. A mužská je spíše vzorem disciplíny, pracovitosti a sebekázně. Ale řekl bych, že se to mění v životě dítěte, které je více navázáno na maminku až do puberty. A je jedno, zda je to holka nebo kluk. V pubertě se to začíná měnit a dítě potřebuje více vidět jednající mužský vzor,“ popisuje Roman Joch svůj názor na roli otce a matky, přičemž dodává, že by si každá rodina měla tyto role určit sama.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Romanem Jochem >>
autoři: bta , kte
Spustit audio