Biskup Václav Malý: Víra osvobozuje od pokušení „mít“

10. září 2016

Biskup Václav Malý byl obviněn z podvracení republiky a seděl v komunistickém vězení, jeho podpis je pod Chartou 77 a spoluzakládal Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných, čímž se záhy stal nespravedlivě stíhaným i on sám. Dnes je pomocným biskupem pražským a jeho biskupské heslo zní: pokora a pravda.

Je o něm známo, že když se mu něco nelíbí, tak to řekne nahlas. „Snažím se o to, ale musím přiznat, že často beru v církvi ohled na ty druhé a někdy příliš opatrně volím slova. Ale to zásadní si řeknu, protože pořád chci být svobodným člověkem, zodpovědným vůči své službě i druhým, ale nechci ztratit sám sebe,“ odpovídá biskup Malý.

V poslední době ho takzvaně nadzvedává, když sleduje demagogické sliby politiků před krajskými volbami – říká k tomu, že si váží člověka, který slibuje jen to, co je schopen prosadit a splnit. Také mu vadí fobie, která se probouzí v souvislosti s migranty: „Bohužel je naše republika uzavřená a stále se jen opakuje, jak je to v Německu hrozné a jak děláme dobře, že jsme uzavření, místo aby lidé byli vedeni ke klidu, nadhledu, noblese a aby si znovu uvědomili, v čem velká část naší planety žije.“

Vzpomínka na vraha

Biskup Malý napsal, že když udělá chybu, tak se omluví. Přiznává, že na sobě cítí nedostatky a dělá poměrně dost chyb, ale snaží se omluvit. Nebere vážně anonymy ani urážky, které mu někdy chodí – naopak, i takovým lidem slušně odpoví a předpokládá, že se chytnou za nos. Podle svého odhadu se nějaké chyby dopustí každý týden.

Jaká je jeho nejsilnější vzpomínka na komunistické vězení? „Když jsem šel v roce 1979 do vazby, tak jsem se tam sešel s chlapcem, pamatuji si i jeho jméno, který byl později popraven. Zabil účetní v nějakém pražském podniku – uškrtil ji drátem a uřezal jí hlavu. Byla to matka dvou dětí. Tento muž, bylo mu asi 20 let, nebyl za těch několik týdnů schopen nahlédnout hrůzu svého činu, prý to zopakoval i při soudním líčení. – Šokovalo mě, že se mi nepodařilo ho uvést k pohledu, že spáchal něco hrozného.“

Cesty do zemí s politickými vězni

Kromě své práce v církvi jezdí biskup Malý také do zemí, kde jsou političtí vězni. Navštívil už třeba Írán, Súdán, Čínu, Bělorusko, Kubu a další státy. Říká, že když se někam rozhodne jet, sežene si člověka, který ho dobře informuje o situaci, aby mohl navázat nějaké kontakty. Na místě se setkává s křesťany různých církví, rodinami politických vězňů nebo obhájci lidských práv. Jezdí jako soukromá osoba a smyslem jeho cest je ukázat solidaritu.

Proč napsal po návštěvě čínského prezidenta v České republice dopis policejnímu prezidentovi? Myslí si, že by homosexuálové měli mít možnost adoptovat dítě? A co si myslí o současné vládní koalici? Poslechněte si celý rozhovor s pomocným biskupem pražským Václavem Malým.

autoři: bta , jpr
Spustit audio