Chci po všech lidech ve státním sektoru, aby sebou sakra mrskli, řekl už v roce 2016 herec Ondřej Vetchý

15. březen 2023

Na začátku března jsme společně oslavili 10 let Českého rozhlasu Plus a i na webu nabízeli malé ohlédnutí do naší minulosti. Poslední je za jedním z našich nejvýraznějších pořadů Osobnost Plus. Rozhovor s Ondřejem Vetchým měl premiéru na začátku roku 2016 a dlouho držel rekord poslechovosti. „Bojím se skoro všeho a čím víc mě lidi na ulici poznávají, tím víc mám tendenci přejít na druhou stranu,“ řekl herec Ondřej Vetchý. 

Téměř důsledně se vyhýbá komunikaci s médii, nemá rád fotografování a velmi pečlivě  střeží i své soukromí. Moderátorka Barbora Tachecí patří mezi úzkou skupinu novinářů, kterým rozhovor čas od času dá.

Herectví je nástroj, kterým mohu disponovat, aby byla společnost v lepší kondici.

Hraní je pro Vetchého nesmírně náročné, jak vysvětluje, nejvíc na něm miluje čas trávený s kolegy.

„Když se před určitým časem kolegové v Činoheráku hádali, řekl jsem jim: Hoši, jestli s tím okamžitě nepřestanete, tak už sem nikdy nepřijdu. Chodím sem jen kvůli vám. Abych byl s vámi. Protrpím to představení, u kterého chcípám, protože mně stojíte za to. Abych po něm mohl být i s vámi,“ popisuje.

Jsem občan a demokrat, ne politik

Do politiky vstoupit Ondřej Vetchý nechce. „Musel bych respektovat hlasování většiny. To je demokracie politická. Já jsem demokrat občan a jako občan mám největší páru,“ říká.

Čtěte také

„Kdybych vstoupil do aktivní politiky, musel bych se se spoustou věcí, svých postojů a názorů rozloučit,“ dodává.

A v komentáři současné politické situace v Česku pokračuje. „Politika mě nebaví, ale trápí. Nefunguje. Já se zcela po právu domáhám toho, aby - tak jako já ve své práci na jevišti chcípám proto, aby lidé byli spokojení, protože zaplatí 500 korun za vstupenku - pracovali i oni. To stejné prostě chci po politicích. Chci to po policistech. Chci po všech lidech, kteří pracují ve státním sektoru, aby sebou sakra mrskli. Stejně jako já,“ říká.

Herectví je cesta

„Herectví je pro mě cestou a prostředkem k tomu, když třeba zavolám někomu kvůli věci, kterou chci spoluovlivnit, tak se mnou bude mluvit. Kdybych byl no name, tak se mnou mluvit nebude. V tomto shledávám největší význam své profese pro mě a potažmo pro tuhle zem.

Matěj Hádek, Ondřej Vetchý a Marek Taclík v minisérii Docent

A jsem šťastný, když mně lidé dávají zpětnou vazbu, že jim má práce dělá nějakým způsobem život lepší. O to víc mě trápí, protože chci dělat ne všem – ale co největšímu počtu lidí ten svět lepší, že se tady najednou postaví nějaká bariéra. A jsem si jistý, že sport, který tak miluji, a kultura obecně, v nejširším smyslu slova, jsou tu proto, aby svět a lidi spojovaly,“ vysvětluje.

Zajímá vás, kde všude se občansky, charitativně a umělecky Ondřej Vetchý angažuje? Jaký vztah má k ženám a k feminismu? Je lepší otec nebo partner? Poslechněte si celý rozhovor z roku 2016.

autoři: Barbora Tachecí , Kateřina Tesařová
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.