Člověk musí umět stárnout i v muzice, říká Michal Prokop

1. leden 2017

„Jsem samozřejmě člověk, který má své úzkosti, stresy, jsem trémista. Do poslední chvíle, i přes těch padesát let za mikrofonemn, mám před koncertem trošku takové té trémy,“ říká novoroční host Barbory Tachecí, zpěvák, autor a bývalý politik Michal Prokop.

„Dokonce si říkám, že až trému ztratím, ztratím i základní motivaci a bude po mně,“ dodává s úsměvem.

Evropa nemůže být nikdy federací

S otázkami moderátorky na Prokopovu politickou kariéru a jeho liberální postoj se host dostává také k tématu Evropské unie, jejího významu a tomu, zda systém funguje. „Nikdy jsem nemluvil o eurohujerství. Evropa má v sobě příliš mnoho dějin, než aby mohla být federací narozdíl od Spojených států amerických,“ konstatuje svůj postoj.


Rockový zpěvák, hudební skladatel, moderátor a bývalý politik Michal Prokop se narodil 13. srpna 1946 v Praze. Po sametové revoluci působil jako československý politik a poslanec Sněmovny národů Federálního shromáždění. Ve volbách roku 1990 zasedl do české části Sněmovny národů za Občanské fórum. Po jeho rozkladu v roce 1991 přešel do poslaneckého klubu Občanské demokratické aliance. Působí v hudební skupině Framus Five. Mezi jeho největší hity patří Kolej Yesterday nebo Blues o spolykaných slovech. V roce 2007 byl uveden do beatové síně slávy v kategorii osobnost. V České televizi moderoval více než třináct let talk show Krásný ztráty.


Myšlenku Evropské unie podporuji, protože za to stojí. Akorát by mohla vypadat jinak než dnes.Michal Prokop

„Dotace nebo peníze z vrchu jsou podle mého špatně. Unie neměla vzniknout, aby rozdělovala peníze. Měla by spojovat nějaké myšlenky a principy,“ uvádí, co mu na fungování evropského uskupení vadí.

„Úřednická hydra Evropské unie je něco, co vzbuzuje úžas. Jsou to tisíce a tisíce fantasticky placených lidí, u kterých mám pocit, že si vymýšlí činnost, aby vůbec měli co dělat. Je to vzdáleno realitě,“ pokračuje.

Doufám, že poznám, kdy mám odejít

O ukončení hudební kariéry Michal Prokop nepřemýšlí. Podotýká ale: „Člověk by měl sám poznat, kdy už by toho měl nechat. Nejvíc se bojím, že mně to přijde říct někdo jiný.“

„Doufám, že se s tím dokážu vyrovnat tak, jako jsem se dokázal vyrovnat s tím, že zpívám jinak, než když jsem začínal. Že teď má hlas jinou barvu, že se s ním nedostanu tak vysoko, nemám už ty ječivé fistule, které jsem míval. Naučil jsem se žít s tím, že člověk musí umět stárnout i v té muzice a že ta muzika i ty texty by měly být už jiné,“ vysvětluje.

Poslechněte si první rozhovor roku 2017 Barbory Tachecí se svátečním hostem, Michalem Prokopem. Jak vnímá světovou politiku a kam směřuje jeho muzikantská kariéra, jaký je v soukromí, se dozvíte už nyní ZDE.

autoři: bta , kte
Spustit audio