Dělnická strana, SPD i Úsvit mají v naší agentuře dveře zavřené, říká sociolog Jan Herzmann

7. duben 2018

„Myslím si, že průzkum veřejného mínění je ještě pořád v převážné většině případů poctivá sociologická a statistická práce. Jen se o tom dnes daleko, daleko víc pochybuje,“ říká Jan Herzmann, matematik, specialista na marketingový výzkum a komunikaci, autor knihy Proč právě Zeman? a zakladatel agentury pro výzkum veřejného mínění PPM Factum.

„Pochybovat je správné, to jistě. Ale ono se pochybuje i bez důkazů, a to mě trošku mrzí,“ dodává expert, který se v době revoluce v roce 1989 aktivně podílel na zkoumání postoje společnosti k aktuálnímu dění. Už 20. listopadu začal dělat s kolegy úředně neschválené výzkumy veřejného mínění, a tak nastartoval novodobou historii volebních výzkumů u nás.

Mít rád, jíst rád

Herzmann vysvětluje, jaká jsou kritéria důvěryhodnosti agenturního zdroje a jeho statistik. „Než začne člověk brát nějaký výzkum vážně, měly by ho zajímat dvě věci. Jednak kdo ho realizuje. Jestli má agentura, která za ním stojí, dobrou pověst. Zda pracuje pravidelně, nebo se objeví náhle před volbami. Ale i to, jestli jde o projekt za něčí peníze, nebo je to součást dlouhodobého výzkumu.


Sociolog a zakladatel novodobé historie volebního výzkumu Jan Herzmann se narodil 26. března 1953. Absolvoval obor matematická ekonomie na MFF UK, kde získal také doktorát. Působí jako místopředseda českého Výboru pro UNICEF a člen správní rady České transplantační nadace Karla Pavlíka. Je zakladatelem společnosti PPM Factum, autor knih Sondy do veřejného mínění a Proč právě Zeman?

A druhá věc, která by měla lidi na těch výsledcích zajímat, jsou trendy. Když se budeme ptát, zda máte ráda jogurt, tak vám vyjdou trochu jiná procenta, než když položíme otázku, zda ráda jíte jogurt. A když se budeme opakovaně ptát, jestli ráda jíte jogurt, tak se objeví trend vztahu populace k jogurtu,“ vysvětluje odborník moderátorce.

Jádrem je vyváženost

V současné době se Jan Herzmann věnuje poradenství týkající se politického marketingu. „Snažím se na to dívat tak, jako by můj soukromý názor neexistoval. Ale přiznávám, že mezi své klienty nevyhledávám některé politické subjekty a nesnažím se jim nabízet našeho českého voliče. Což je neobjektivní přístup, ano, je to tak.

Taková Dělnická strana by na naše dveře rozhodně klepala zbytečně, a také pro komunisty, Úsvit či SPD jsme nikdy nepracovali. Ale jinak je snaha hodnotit realitu na základě faktů jádrem mé práce,“ říká.


Máme jedinou zkušenost se silnou osobností v pozici předsedy vlády, a tou byl Václav Klaus.Jan Herzmann

Babišova jízda

Herzmann v rozhovoru s Barborou Tachecí zmiňuje svého kolegu, politologa Petra Fialu, který podle něho zastavil pád ODS. „Nemůže ji ale vytáhnout zpět na 25 až 30 %, neboť není politickým lídrem, který dokáže oslovit i voliče rozhodující se jen instinktivně,“ argumentuje a pokračuje v tématu silné politické osobnosti:

„Máme vlastně jen jednu zkušenost s takhle silnou osobností v pozici předsedy vlády, a to byl Václav Klaus. Miloš Zeman fungoval jinak, na jiných principech. I když mnozí myslí, že to byla v době premiérství stejně silná osobnost, já to vidím trochu jinak. Tedy historických srovnání je tady málo. A jak dlouho vydrží tahle jízda panu Babišovi, to je velká otázka. A patří k ní i otázka, jak dlouho je schopen vydržet to extrémní zatížení, které zatím ve své pozici předvádí.“

Matematik na vodě

„Jezdím na vodu, a to už od roku 1973,“ vyvrací host Osobnosti Plus domněnku, že je matematik člověk, který nesportuje, jen sedí u stolu a počítá. „Je to sport, který mohu tak nějak dělat, aniž bych musel moc rychle utíkat,“ dodává s úsměvem.

Jaké prožil Jan Herzmann dětství a jakým byl vyjednavačem ve dvanácti letech? Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí.>>
autoři: bta , kte
Spustit audio