Ekonomka Markéta Šichtařová: Nejsme v dobrých rukou. Nadnárodní instituce manipulují ekonomiku k horšímu

20. srpen 2016

Česká ekonomka, manažerka a podnikatelka Markéta Šichtařová patří k nejcitovanějším analytikům v českých médiích. V dětství snila o tom, že bude guvernérkou České národní banky. Ve vysněném oboru zůstala: nejprve jako hlavní ekonomka velké německé banky, pak založila svoji vlastní analytickou a konzultační společnost Next Finance. Má čtyři děti a páté na cestě, jejím manželem je rovněž citovaný analytik Vladimír Pikora.

Sen o místě guvernérky České národní banky ji od 13 let vydržel poměrně dlouho. „Naposledy ve 3. nebo 4. ročníku vysoké školy jsem si říkala, že by to bylo docela fajn, dělat tu měnovou politiku, ale potom, asi tak v 5. ročníku, jsem si řekla, že bych ale vlastně musela dělat státního úředníka, byť guvernéra, a to mnou naprosto otřáslo, tato představa. Takže jsem si to rozmyslela a raději to zkusila v komerční sféře,“ vypráví Markéta Šichtařová.

Téma, které ji velmi zlobí, je manipulace s ekonomickými prognózami. V posledních letech jsou podle ní velké ekonomické prognózy Mezinárodního měnového fondu nebo nadnárodních společností spíše politickými deklaracemi. Uvádí příklad brexitu – drtivá většina nadnárodních institucí tvrdila, že brexit bude katastrofa pro svět i pro Británii, která skoro zkrachuje, a Evropa bude v krizi. Nic podobného se ale neděje.

Regulace a zásahy do svobody

Markétu Šichtařovou nezajímá jen ekonomika, ale jak sama říká, někdy neodolá a „fušuje“ i do jiných oborů, které ji oslovují. Neváhá třeba komentovat situace, kdy podle ní stát regulacemi nadměrně zasahuje do našich životů víc, než by bylo zdrávo. Kterých regulací v České republice by se ráda zbavila?

„Asi bych začala od toho, že není v silách člověka chovat se podle zákona, protože není v silách člověka znát zákon. České právo je tak strašně rozsáhlé a komplikované a má takové množství slov, že nemůžete vědět, co po vás stát chce, a jestliže to nemůžete vědět, tak ty zákony prostě nemůžete dodržovat.“ Dodává, že aby náš systém zákonů příliš nebobtnal, měli by politici při schválení nového zákona jeden starý zrušit.


Po pravdě řečeno, mnohdy ani nedokážu rozlišit, kdy se jedná o pokus o opravdový lobbing a kdy se jedná o ekonomický analfabetismus, kdy lidé jen papouškují to, co někde převzali. Ale v poslední době jsem toho dojmu, že nejsme v dobrých rukou a že ty velké nadnárodní instituce manipulují ekonomiku k horšímu. MARKÉTA ŠICHTAŘOVÁ

Stará generace evropských politiků musí „vymřít“ nebo odejít

Určitou naději na zlepšení v množství regulací vidí Markéta Šichtařová v procesu, který byl nastartován brexitem. Mnoha lidem totiž právě brexit otevřel oči v tom smyslu, že se lze postavit proti Evropské unii. V Evropě podle ní v poslední době dochází ke snahám rebelovat proti EU a tyto snahy by hypoteticky mohly vyústit v politické uvolnění. Nemyslí si ale, že to bude hned a bude to bezbolestné.

Problém je ale i v současných špičkách Evropské unie, které se nenechají nikam dotlačit, ani kdyby referend o vystoupení z unie začalo v členských státech přibývat. „Myslím, že musí odejít, že ta první generace musí buď „vymřít“ nebo odejít někam do ústraní a musí být nahrazena generací novou, která pravděpodobně vzejde z příštích voleb. Trochu se mění nálady ve společnosti, ne vždy k lepšímu, které pravděpodobně v mnoha zemích Evropy vynesou do čela novou generaci politiků, a teprve to by mohlo přinést nějakou změnu,“ říká Šichtařová.

Jak se Markétě Šichtařové žije se čtyřmi dětmi a množstvím práce? Připadá si jako superžena? Proč si myslí, že bude Miloš Zeman znovu zvolen prezidentem? A je podle ní Andrej Babiš dobrý ministr financí? Poslechněte si celý rozhovor s ekonomkou Markétou Šichtařovou.

autoři: bta , jpr
Spustit audio