Fero Fenič: Připravuji další GEN, ale tentokrát bez politiků

9. květen 2016

V otevřeném a osobním rozhovoru mluví o neobvyklých zážitcích ze svého dětství a o tom, co ho formovalo, aby dospěl k tomu, jak se dívá na svět okolo sebe dnes. Ředitel Febiofestu, slovenský a český filmový režisér, scénárista a producent hostem Barbory Tachecí v pořadu Osobnost Plus.

„Já na to dětství vzpomínám rád, bylo velmi intenzivní a z toho, co mi dalo to prostředí, lidi a rodina, tak žiju dodnes. Dalo mi to velkou vnitřní sílu. Ti lidi tam žili víc pohromadě, víc se vzájemně pomáhalo. V té vesnici, skoro v každém domě žil někdo, ke komu naše rodina, naši rodiče měli vztah,“ vzpomíná Fero Fenič na padesátá léta, kdy vyrůstal v Nižnej Šebestovej.

Byl hyperaktivní dítě, ačkoli v té době se jednalo pro ředitele školy o neznámý pojem. Jak říká, tak díky tomu, že jeho rodný dům se nachází dodnes mezi kostelem a školou, mohl už od čtyř let přes otevřené okno školy sledovat výuku, a tak se naučil například sám číst. Učitelé z něj pak byli nešťastní – ruku v ruce s hyperaktivitou se u něj totiž projevovalo i výjimečné nadání, což ne všichni v okolí dokázali ocenit.

„Vedle nás, na návsi u kostela, byl Františkánský klášter, který v padesátých letech násilně vystěhovali. Já jsem zjistil až po mnoha letech, že proto se jmenuji František – všechny matky svým narozeným synům u nás tehdy dávaly jméno František,“ vzpomíná Fenič a v rozhovoru také uslyšíte o jeho první cestě, kterou absolvoval rovněž s kamarádem Františkem. Chtěli vidět poprvé moře. To už bylo ovšem v roce 1968, na počátku ruské okupace.

Uvidět Řím a změnit se

V roce 1977 absolvoval Fenič půlroční studijní pobyt v Římě během studia na FAMU. „Fero Fenič nebyl jediný v Římě – to byl takový prapodivný čin někoho v tady tom státě – protože škola oznámila, že šest studentů může odejít na filmové školy do Belgie, do Francie a do Itálie,“ říká.

Podle něj právě tam začal dozrávat, a to po stránce politické a občanské vyhraněnosti. „Byl jsem nezralý a vrátil jsem se jako člověk, který začal přemýšlet o tom, kde žije, co je kolem něho – já jsem přijel to Říma, viděl jsem tam nápisy Viva Charta 77, já jsem tehdy nevěděl, co to je…“

V roce 1986 byl Fenič zadržen na hranicích v Děčíně ve vlaku do Drážďan, když převážel kamarádovi – emigrantovi – osobní dokumenty. „Dá se říct, že tato záležitost byla poslední kapkou,“ říká Fenič a mluví o tom, že různé zákazy různé represe zažil už dříve. Mluví i o následném přesvědčování ke spolupráci s StB, kterou odmítl.

Tvorba

„Dost velkou část života tomu tak bylo, minimálně do mých padesáti let,“ tak odpovídá Fenič na otázku, zda pro něj byla filmová tvorba vždy důležitější než osobní život. Plánuje tedy další natáčení?

„Mám několik připravených scénářů, teoreticky bych točit mohl kdykoliv. Chybí mi ale jakási výzva i motiv, protože není s čím a s kým se měřit. To, co se točí v české kinematografii, tak drtivou většinu návštěvníci odmítají. Má to pár tisíc návštěvností a věnujete tomu několik let života. Ten čas pro mě má jinou hodnotu – najednou si to srovnávám, jestli se tomu chci ještě věnovat a jestli by někoho můj film zajímal. Protože cítím, že ten čas se krátí.“

Fero Fenič

GEN bude pokračovat

Fenič uvádí v rozhovoru, že v současné době vyjednává s Českou televizí další pokračování cyklu GEN. V plánu má natočit ke stávající databázi 281 pořadů dalších pět set. „V této chvíli mám seznam asi 300 lidí, které si myslím, že je třeba zaznamenat a významně ovlivňují život v naší společnosti,“ uvádí pro Český rozhlas Plus v rozhovoru Fero Fenič. Začít by se mělo natáčet od května a celý seriál by se měl začít vysílat od ledna 2017. První díl, jak se Fero Fenič svěřil, bude o Madeleine Albrightové v režii Heleny Třeštíkové, další jména zatím nechce prozradit.

„Chtěl bych se vyhnout politikům, protože to byl největší nedostatek. Myslím, že ten čas některé tyto osobnosti zcela jinak zhodnotil,“ říká.

Febiofest

17. března se uskuteční v Praze další ročník Febiofestu – mezinárodního filmového festivalu. „Jsme možná jediný festival – my jsme nikdy nikomu nic nezaplatili, to je naše první zásada,“ odpovídá Fenič k tomu, zda platí exkluzivním hostům, kteří festival navštíví.

Nejvíc se letos Fenič letos těší na návštěvu herečky Carmen Maura, současné španělské filmové hvězdy známé z filmů Pedra Almodóvara. A taky na to, až bude mít celý festival za sebou.

Poslechněte si záznam celého rozhovoru s Fero Feničem z audioarchivu Českého rozhlasu Plus.

autoři: bta , bar
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.