Herecká angažovanost v politice přísluší jen velmi výjimečným okamžikům, myslí si Iva Janžurová

4. duben 2020

„Ze začátku jsem chtěla hrát každou postavu jinak. Nechtěla jsem se vůbec propůjčit roli svou bytostí. Předpokládala jsem, že si budu vymýšlet, obdařovat postavy směšnými nebo jinými znaky, ale vydat sama za sebe jsem se tomu nechtěla,“ říká host Osobnosti Plus a Barbory Tachecí, herečka Iva Janžurová. (repríza)

„Přišla jsem jednou na besedu s diváky. Stál tam po ní takový pán, měl už několik panáků v sobě a říkal: ‚Vy jste úplně někdo jinej.‘ Asi mě viděl jako nějakou seriálovou postavu,“ dodává herečka, která proslula především svými komediálními filmovými a televizními rolemi.

Volby jsem prohrála

Čtěte také

„Jsem teď (rozhovor se natáčel v roce 2018, pozn. red.) politický lenoch. Zkoumala jsem kandidáty na prezidenty a to, jestli mě nějaký zaujme. Tak jsem se tak načechrala, potom to můj kandidát projel, a já potom zase tiše zhasnu,“ hovoří o svém vtahu k současnému politickému dění herečka. 

„Připadám si jako člověk, který jde mimo politiku. Domnívám se, že pro mě nemá smysl a vše jde samospádovou cestou, která nemá ani celkově žádný smysl,“ dodává a pokračuje: „Myslím si také, že herecká angažovanost v politice přísluší jen velmi výjimečným okamžikům.“

Nechci nic podsouvat

Na politiku mám všeobecně málo času. Ale scházíme se s kamarády, mezi nimi s Jefimem Fištejnem, Karlem Steigerwaldem nebo Cyrilem Höschlem. A máme skrze sebe průnik myšlení,” dodává Iva Janžurová.

V posledních volbách jsem se odmítla zapojit do jednoho nebo druhého prezidentského štábu, protože jsem si říkala: proč mám posouvat falešný signál jen proto, že mě má někdo rád?“ vysvětluje herečka.

Ohlasy lidí mě těší

Více než půl století je Iva Janžurová na očích diváků. „V posledních čtyřech letech se ohlasy po mém hraní posílily. Nijak mě to ale nezatěžuje. Jezdím pořád autem, čili mě to spíše těší, protože nejsem denně vystavena takovým těm nepříjemným dotekům a přímým kontaktům,“ hovoří o své popularitě herečka.

Jak si Iva Janžurová osvojuje roli a jak hledá logiku a motivy postavy? Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí.

autoři: Barbora Tachecí , Kateřina Tesařová
Spustit audio

Související