Jsem vánoční nostalgik a okolo Štědrého dne bilancuji, říká Petr Jarchovský

24. prosinec 2017

Co se dnes večer dává v televizi? „Ano, to bych uhádnul, protože mám své zpravodajské centrály a ty mě včas informují,“ odpovídá na otázku Barbory Tachecí a na mysli má film Pelíšky scenárista a televizní dramaturg Petr Jarchovský, host štědrovečerní Osobnosti Plus.

„Je to pocta, že jsou Pelíšky něčím, jako za mých dětských časů Pyšná princezna. Byl bych pokrytec, kdybych neměl radost, že se z něčeho, co jsem vytvořil, stal takřka národní majetek. Na druhou stranu je v tom prvek prokletí, protože se na to všichni odkazují. Cokoli uděláte dalšího, i přející lidé a přátelé vám řeknou: Pelíšky to nejsou,“ dodává.


Scenárista a dramaturg Petr Jarchovský se narodil 6. října v Praze. Vystudoval spolu se svým přítelem z mládí Janem Hřebejkem Akademické gymnázium v Praze, v letech 1987 až1991 pak katedru scenáristiky a dramaturgie na pražské FAMU. Působí jako pedagog, a to na katedře scenáristiky a dramaturgie. Je držitelem Českých lvů za scénáře k filmům Musíme si pomáhat a Horem pádem. Nominaci na tuto cenu získal také za Pelíšky, Želary, Pupendo, Kráska v nesnázích, Kawasakiho růže, Občanský průkaz, Nevinnost a Klauni. Dva filmy natočené podle jeho scénáře, Musíme si pomáhat a Želary, byly nominovány na Oscara za nejlepší cizojazyčný film.


Scenárista vůbec nemusí mít vysokou školu. Je to jen jedna z cest ke psaní scénářů.Petr Jarchovský

Vánoční nostalgie

„Jsem nostalgik. Vánoce, a zvláště chvíle okolo Štědrého dne, jsou pro mě časem rozpomínání se na to, co bylo a čím si člověk prošel. Vánoce se opakují a dostávám se do rozpoložení, kdy můžu bilancovat a rekapitulovat,“ říká scenárista.

Mít to tam, ale neotravovat

Jako pedagog FAMU se pravidelně Petr Jarchovský setkává s mladou generací tvůrců, která není poznamenána zkušeností života v totalitě a mnohá témata z komunistické éry jsou jim vzdálená. „Myslím, že je to dobrý úkol pro autora. Máme historiky nebo dokumentaristy, kteří to, co za sebou vláčíme a musíme se s tím vyrovnávat, zpracovávají přesným, exaktním způsobem, nebo by alespoň měli.

My se pohybujeme na jiném hřišti. Děláme v zábavě a současně do toho profiltrujeme zkušenost tak, abychom nebyli školometští, kazatelští a abychom sdíleli zkušenosti z minulosti. To bylo vždy mou ambicí – neotravovat s tím, ale mít to tam přítomné,“ odpovídá moderátorce.

Jak dlouho se zná Petr Jarchovský s Janem Hřebejkem a na čem stojí jejich profesní souznění? Poslechněte si celý rozhovor s hostem Barbory Tachecí >>
autoři: bta , kte
Spustit audio