Nebezpečí k dobrodružství patří, můj tým je naštěstí dost sebevražedný, říká Dan Přibáň

21. leden 2018

„Co zásadního jsem si za těch deset let uvědomil a pochopil, že ty věci realizovat jdou. To připuštění si toho, že to je možné, je hodně důležité. Spoustu věcí člověk nedělá jen proto, že neví, že je může dělat a že vypnutí toho bloku - nebo je to pojistka, to vypnutí ve své hlavě je hrozně důležité a je to to nejdůležitější, co má,“ říká cestovatel, dokumentarista, režisér a novinář Dan Přibáň, host Osobnosti Plus.

Náčelník cestovatelských projektů, které nesou hromadný název Transtrabant, chtěl překonat cestováním Trabantem v náročných terénech a na dlouhých cestách předsudky, že by to nebylo možné a stále pokračuje v nových projektech.


Novinář, režisér a cestovatel Dan Přibáň se narodil 7. ledna 1976 v Praze. Od roku 2002 do roku 2008 působil jako redaktor portálu iDNES.cz a časopisu ABC. V letech 2008 až 2009 byl šéfredaktorem populárně-vědeckého časopisu VTM Science. V současné době působí jako nezávislý novinář a věnuje se zejména výpravám po exotických zemích. Je náčelníkem cestovatelských projektů, které nesou hromadný název Transtrabant.

Byrokracii nepůjdeme vstříc


Hlavní motivací jet Trabantem přes celou Afriku byl pocit a názor lidí okolo, že to nejde.Dan Přibáň

„Vjezd do Bangkoku dnes vyjde na tisíc dolarů na auto, na týden. A kdybychom byli týden v Thajsku a týden v Myanmary, vyšlo by to na deset tisíc dolarů. A nám je hrozně hloupé vydat peníze od lidí za thajské byrokraty. Takže jsme se nakonec rozhodli, že nebudeme mrhat těmi penězi, které nám dají naši fanoušci a nebo sponzoři, a vystartujeme z jižní Indie, pojedeme Indií na sever do Nepálu, potom bychom rádi projeli Kašmír, do Pákistánu, do Činy, Kyrgyzstánu, Tádžikistánu, tam je nádherná Pamír highway, odtud už do Uzbekistánu a tam je město Samarkand. A to byl nejvýchodnější bod té naší úplně první výpravy.

Pokud se nám podaří přijet do Samarkandu z východu, tak po deseti letech experimentů v tom městě objedeme Trabantem svět, byť na etapy,“ rozvádí úvahy nad novým projektem a své cestovatelské poznatky Přibáň, který v Trabantu se svým týmem projíždí napříč kontinenty.

Jak se podle Dana Přibáně liší a neliší lidi v různých koutech světa? Kde všude ho okradli a kde k němu byli velkorysí a vstřícní? Poslechněte si celý rozhovor s hostem Barbory Tachecí a Osobnosti Plus >>
autoři: bta , kte
Spustit audio