Nejsem zvyklý uvěřit prvnímu tvrzení, říká soudce Josef Baxa

3. březen 2017

„Správní právo je ta nejpestřejší zahrádka, tisíce barev a všehochuť,“ říká soudce a předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa, host Barbory Tachecí. „Muset rozhodnout je stresující, ale jinak to nejde. Je to samotná podstata," konstatuje.

„Talár nosím více než třicet let a případů jsou za mnou tisíce. Musím mít takové to povědomí, že všechno, co jsem v minulosti udělal, za to prostě musím ručit. A tenhle pocit vás provází celý den, celý rok, celý život,“ odpovídá Josef Baxa moderátorce na otázku, zda zpětně některé své rozhodnutí hodnotí jako nesprávné.


Český soudce a předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa se narodil 31. prosince 1959 v Klatovech. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Spoluzakládal Právnickou fakultu ZČU v Plzni, kde přednášel trestní právo. Od roku 1984 pracoval jako trestní soudce u Okresního soudu Plzeň-město, od roku 1989 u Krajského soudu v Plzni, jehož se stal později také místopředsedou. V letech 1998 až 2002 působil jako první náměstek ministra spravedlnosti. 2. ledna 2003 se stal prvním předsedou českého Nejvyššího správního soudu. V roce 2009 se stal Právníkem roku v oboru správní právo.

Dodává: „Jistě pochybujete. To je, myslím si, jedna z nutných metod soudcovské práce – neustále pochybovat. Jsem ještě produkt takové té mladé justice. Talár jsem oblékl ve dvaceti čtyřech letech. Všechno se vám zdá jasné. Znáte judikaturu a znáte komentáře a máte pocit, že je to jednoduchá práce. Čím více toho odsoudíte, tím více začnete pochybovat. Nejsem zvyklý uvěřit prvnímu tvrzení. Snažím se pořád misky vah před očima vidět a poměřovat.“


Čím více slov, tím často méně myšlenek. Je to taková kakofonie. Všichni mluví, málokdo poslouchá. Na to jsme alergický.Josef Baxa

Včera probuzení

„Nejmarkantnější počin z nedávné doby, v němž spatřuji snahu omezenit svobodu projevu, byl návrh zákona, který znovu zavedl hanobení. Už vubec, že ta myšlenka někoho napadla... mám pocit, že se všichni, kteří se pod to podepsali, probudili včera a že už nepamatují dobu, kdy tohle bylo součástí trestního práva,“ uvažuje Baxa nad tendencemi zákonodárců měnit společenské hodnoty v Česku.

Zajímalo by Josefa Baxu místo předsedy Ústavního soudu České republiky, ve které by ho rád viděl současný předseda Pavel Rychetský?

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s hostem Josefem Baxou už nyní>>
autoři: bta , kte
Spustit audio