Režisér Petr Zelenka: Většina Čechů jsou ignoranti

17. září 2016

Petr Zelenka je milovníkem paradoxů a mystifikací a obojí rád vnáší do své filmové a dramatické práce. Neuvádí v kinech nový film každý rok, ale celý rok se pak nad jeho snímky, které mají většinou notnou dávku ironie a tragikomiky, přemýšlí. Jeho zatím poslední film Ztraceni v Mnichově vysílá Česká republika do bojů o amerického Oscara za nejlepší zahraniční film. V rozhovoru s moderátorkou Barborou Tachecí více než filmařská terminologie ale padalo slovo kapitalismus.


Český režisér, scenárista a dramatik Petr Zelenka se narodil v Praze v roce 1967 do rodiny dvou scenáristů, Otty a Bohumily Zelenkových. Sám vystudoval scenáristiku a dramaturgii na FAMU. Mezi lety 1990 a 1996 Česká televize natočila čtyři jeho hry. Zelenkův režisérský debut z roku 1993, fiktivní dokument o punkové kapele Visací zámek, získal příznivé ohlasy. Naplno se jeho režijní filmografie začala psát roku 1997, kdy měl premiéru dnes už legendární film Knoflíkáři, který získal čtyři České lvy. Scenáristicky se ve stejné době podílel na dalším kultovním snímku, Samotáři. V roce 2002 natočil film Rok ďábla, v roce 2005 převedl na plátno svoji divadelní komedii Příběhy obyčejného šílenství, v roce 2008 drama Karamazovi. Zatím posledním filmem Petra Zelenky je dvěma českými lvy oceněné tragikomediální drama Ztraceni v Mnichově. Film bude bojovat o Oskara.

Obyčejného šílenství ve společnosti ubylo. „Bejvalo to lepší. Teď mám pocit, že život nějak znormálněl. Bylo víc legrace před těmi deseti, patnácti lety.To není jen v nás, že jsme se přestali smát, ale dějí se méně paradoxní, zajímavé věci,“ říká Petr Zelenka v reakci na svůj úspěšný povídkový film Příběhy obyčejného šílenství. „Viním kapitalismus i z této nudy!“ Směje se na otázku Barbory Tachecí, zda za to může právě tento systém.

„Mýtizovali jsme si kapitalismus v době, kdy jsem v 70. letech vyrůstal. Občasné výjezdy na západ byly do západního Německa a do Francie, čili do kultivovaných zemí. U nás kapitalismums po tom, co padnul socialismus a on celosvětově zvítězil, dost přitvrdil - v úplném popření lidských práv, sociálních jistot, v koncentraci moci. Tím mne strašně zklamal,“ vysvětluje Petr Zelenka svou nechuť k ekonomickému systému a odpovídá tím na otázku moderátorky, čím ho kapitalismus tolik naštval.

Neměl by si člověk zklamaný kapitalismem srovnat nejdřív zkušenost z komunismu? „Problém je totiž v tom, že v kapitalismu není druhá strana. Kapitalismus tvrdí, že je to jediný legální systém na téhle planetě, přirozený a daný od boha. Nesouvisí se svobodnými volbami a ani s demokracií. Ze zkušenosti se mu nejvíce daří v režimu mírné despocie. Například kvete v Rusku, v Číně, v zemích jižní Ameriky,“ říká kriticky Zelenka.

Češi nediskutují

„Využil jsem historické dílo Jana Tesaře, který je skutečným badatelem, ve filmové fikci,“ uvádí režisér v souvislosti se svým posledním filmem Ztraceni v Mnichově. „Má interpretace jeho knihy o mnichovských událostech je, že Mnichov nebyla tragédie, ale obrovské diplomatické vítězství. Proč jeho texty a takový výklad nevzbudil v Česku diskusi? Protože u nás se prostě o věcech nediskutuje. Nepříjemné věci se ignorují, v médiích vznikají jen pseudodiskuse. Většinová populace je ignorantská,“ uvádí Zelenka.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí a Petra Zelenky.

autor: bta
Spustit audio