Roztleskávač xenofobie je chucpe, reaguje na jednání prezidenta ekonom Tomáš Sedláček

25. říjen 2016

Tomáš Sedláček se vymezuje proti xenofobii. Je považovaný za lehce extravagantního, především však osobitého a osobitě se vyjadřujícího ekonoma. Moderátorka Barbora Tachecí ho ve studiu Českého rozhlasu Plus uvítala s tázavými slovy o mírumilovném mnichovi, který v Česku rozpoutal bouřlivé politické vášně: „To jste koukal, ne?“

„Mám pocit, že něco podobného tady zažili za dob komunismu. Teď tedy neposkakujeme svému vlastnímu komunismu, ale komunismu Číny,“ odpovídá host. „Kdyby nám to mělo zdvojnásobit HDP, tak takové věci se přece nedělají. To přece není věc, která se dá prodávat. S odpuštěním nepovolit ze strany Hradu setkání s mírumilovným a světově uznávaným dalajlámou, a přitom tam povolit lokálního hejtra, kterému mnohdy náš „Nejvyšší“ dělá předskokana nebo roztleskávače a naopak, je prostě chucpe."


Ekonom a vysokoškolský pedagog Tomáš Sedláček se narodil 23. ledna 1977 v Roudnici nad Labem. Vzhledem k profesi svého otce, který byl reprezentantem Československých aerolinií, prožil jako dítě pět let ve Finsku, další čtyři roky v Dánsku. Vystudoval teoretickou ekonomii na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, kde obdržel titul PhDr. a vyznamenání děkana. Zde přednáší filosofii, ekonomii a dějiny ekonomických teorií. Za diplomovou práci o etice a ekonomii získal Hlávkovu cenu. Je stipendistou Yale University, která ho v roce 2006 ve svém Yale Economic Review zařadila mezi pětici mladých perspektivních ekonomů. V letech 2001 až 2003 pracoval jako ekonomický poradce Václava Havla. V roce 2004 přijal post expertního poradce ministra financí, kde se věnoval reformám a snižování schodku veřejných rozpočtu. Založil Ekonomický klub, je členem programového výboru nadace Fórum 2000 a členem poradních a dozorčích rad mnoha dalších neziskových organizací. V současné době pracuje jako hlavní makroekonomický stratég ČSOB. V lednu 2009 se stal členem Národní ekonomické rady vlády (NERV), poradního orgánu premiéra sestávajícího z deseti vybraných ekonomů, kteří pro vládu připravují protikrizová opatření. Za publikaci Ekonomie dobra a zla, která byla vydána také v angličtině a němčině, obdržel Tomáš Sedláček v roce 2012 Německou cenu za ekonomickou knihu.

„Nejvíc mě mrzí Bohuslav Sobotka“, reaguje Sedláček na otázku, kdo ze čtveřice podepsaných pod prohlášením ohledně tibetské návštěvy a českého strategického partnerství s Čínou ho nejvíce „mrzí“. „Až do teď jsem respektoval a chápal, že si své boje vybírá velice pečlivě a do věcí se nevrhá střemhlav. Jeho vyjádření nejsou tak ostrá, jak bych si přál. Bohužel nevyslechl výzvu Petra Pitharta, které ještě před týdnem tleskal, a zapřel základní vlastnost suverenní země. Pokud byl pod velmi silným tlakem z Hradu, neměl mu premiér podlehnout. Žádná lidská bytost nemá reagovat na vydírání. Měl si výhružku nahrát a pustit ji veřejnosti. Tečka,“ končí rázně Sedláček odpověď.


Všimněte si, jak u pana prezidenta Klause, tak u pana prezidenta Zemana, že si neustále stěžují na jakýsi diktát ze strany EU, byť žádný takový není, to by si nikdo nedovolil nás předvolávat k vysvětlování toho, s kým se kdo stýká. Snaží se vyvolat kouřovou stěnu jakéhosi umělého diktátu. Řekněte mně ale jediný případ, kdy se Václav Klaus nebo Miloš Zeman odchýlil od oficiální propagandy Pekingu nebo Moskvy.Tomáš Sedláček

Sobotka přitom donedávna plnil svůj Twitter výzvami k udržení ideí Václava Havla, který byl dalajlámovým přítelem. Sociální sítě se v minulých dnech pak zalily odporem proti pročínskému prohlášení nejvyšších ústavních činitelů, tedy Zemana, Štěcha, Hamáčka a Sobotky, stejně tak proti zákazu setkání se s dalajlámou na prostranství Pražského hradu u sochy T. G. Masaryka, které taktéž český prezident nepovolil. „Miloš Zeman není můj prezident,“ nebo „Stydím se za svého prezidenta.“ jsou sdílenými komentáři odpůrců současné hlavy státu.

„Kromě voleb je tu ještě ústavní možnost, kde se hovoří o sesazení prezidenta, což je silný arsenál, o kterém pouze spekuluji,“ odpovídá host na otázku, jak může běžný občan dát najevo takovou kritiku. Tomáš Sedláček dále vysvětluje, jak se český prezident už potřetí dopustil téměř vlastizrady a proč je jen krůček od toho, aby se jeho třetí přešlap jako vlastizrada hodnotil.

„Jak jsem bez něj mohl žít!“ říká o svém elektorkole, na kterém také přijel do studia Českého rozhlasu.
„Ekonomie není ani dobrá, ani zlá,“ vrací se k titulu svého knižního bestselleru z roku 2009.
„Ale já umím číst a psát,“ vzpomíná na svá školní léta v běženecké třídě v Dánsku.
Zajímají vás názory, zkušenosti a osobnost svébytého ekonoma? Už nyní se dozvíte více, poslecheněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Tomášem Sedláčkem ZDE.

autoři: bta , kte
Spustit audio