V Rusku se na povrch dostalo to nejodpornější, co v národě je, říká Alexandr Mitrofanov

5. srpen 2017

„Rusko mě odpuzuje. V této chvíli se na povrch dostalo to opravdu nejhorší, nejnižší a nejodpornější a nejodpudivější, co v tom národě je. A takové období je nejen v Rusku, ale tam je to vše vždy vyostřené. Děje se to i v Polsku, Maďarsku, v menší míře na Slovensku a ještě v menší míře u nás,“ říká český novinář ruského původu Alexandr Mitrofanov, host Osobnosti Plus a moderátorky Barbory Tachecí.


Novinář, politický komentátor Alexandr Mitrofanov se narodil 27. června 1957 v Rostově na Donu v Sovětském svazu, kde vystudoval žurnalistiku na Rostovské univerzitě a v roce 1979 se přestěhoval do Československa, kde přispíval do plzeňských podnikových novin Škodovák. Od roku 1991 do ledna 1992 pracoval v sociálnědemokratickém časopise Právo lidu. Od roku 1992 začal psát pro deník Právo. Napsal několik knih. Za své politické komentáře získal mimo jiné v roce 2014 Cenu Karla Havlíčka Borovského. S manželkou Markétou má syna Daniela.

„Došlo k tomu postupně. Bohužel začátkem byly poměrně staré časy nevolnictví a carismu. Klíčovým obdobím, kterým se vyhubilo úplně všechno, co by se mohlo později obrodit a pomoci jít zemi jinou cestou, byla doba bolševického experimentu. Ta Rusko poznamenala fatálně a s ním i všechny země, které byly tehdy v takzvaném socialistickém táboře,“ dodává.


Rusko po liberální demokracii neprahne a nikdy tam nic takového ani nebude. Odporuje to dějinám a mentalitě toho národa.Alexandr Mitrofanov

Quo vadis?

„Kam jdu? Jdu ke smrti. To jde každý v mém věku. Chtěl bych, aby to bylo co nejpozději a taky, abych si udržel ještě nějakou úroveň,“ odpovídá host moderátorce Barboře Tachecí na otázku, kam v životě směřuje. „Novinařina není popíjení kávy, navštěvování tiskovek, pojídání chlebíčků... Je to strašná dřina. Když máte psát každý den a za týden šest, sedm kusů, samo o sobě to stačí, že to má být cíl,“ dodává.

Nikdo z politků mě nikdy nechválil

Když Mitrofanov přemýšlí, kdo z politiků mu za jeho práci spílal, jako na prvního si vzpomene na Miroslava Kalouska: „Než na mě začal mít jiný názor, párkrát mně psal smsky, později přešel na modernější formy komunikace, stejně jako já.

Potom mám formou textů v médiích docela slušnou sbírku reakcí na články, které jsem napsal, od Václava Havla přes Martina Bursíka, Miloše Zemana a Jiřího Paroubka. Nikdo z politiků mě nikdy nechválil. Tyto reakce byly vždy negativní.“

Jaký měl host Osobnosti Plus dětský sen a o čem sní dnes? Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s Alexandrem Mitrofanovem >>
autoři: bta , kte
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.