Vladimír Dlouhý: Je jedno, že mně na Babišovi něco vadí. Je třeba si uvědomit, proč jiným ne

4. březen 2018

„Jako Vladimír Dlouhý mám otazníky ve věci, zda je správné, že premiér v demisi a budoucí premiér má problémy s vysvětlením svého podnikání. Avšak dneska hnutí ANO není jen Andrej Babiš, politický fenomén „Andrej Babiš“ a jeho problémy v minulosti,“ říká host Osobnosti Plus, ekonom a politik Vladimír Dlouhý.

„Dnes za ním, kromě toho, že se samozřejmě na Andreje Babiše navěsí spousta politických šíbrů, stojí podle mého názoru z alespoň profesionálního, manažerského hlediska, nejlepší garnitura, která tady za posledních dvacet let byla. A současně také vidím, že se mu podařilo vytvořit určité momentum v lidech. A je úplně jedno, jestli mně něco na Babišovi vadí. Je strašně důležité si uvědomit, proč to jiným lidem a jeho voličům nevadí,“ dodává.


Ekonom a politik Vladimír Dlouhý se narodil 31. července 1953 v Praze. Je bývalým místopředsedou strany ODA a exministrem průmyslu a obchodu (1992 – 1997) ve vládě Václava Klause. V letech 1989 – 1992 byl ministrem hospodářství ČSFR. Nyní působí v soukromé sféře a věnuje se poradenské a pedagogické činnosti, v květnu 2014 byl zvolen prezidentem Hospodářské komory ČR.

Do voleb bych proti Zemanovi nešel

Jako kandidát z předminulých prezidentských voleb se host pořadu vyjádřil k otázce, proč nekandidoval i letos. Uvedl, že by v souboji proti Miloši Zemanovi neměl šanci vyhrát. „Také bych stejně jako prezident rozhodně nevítal migranty z problematických zemí. Stejně tak si myslím, že kvóty nejsou řešením. Nicméně vidím problém šířeji a jde mi o to, abychom udrželi v Evropě, ale i vůbec ve světě, takový ten trend k otevřeným společnostem a k tomu, aby se mohly pracovní síly volně pohybovat. A mám pocit, že v prezidentské volbě, kdy musíte mluvit k lidem jednoduše a krátce, je můj postoj téměř nevysvětlitelný, a že bych tedy nebyl úspěšný.“


Okamura rozhodně není můj šálek čaje.Vladimír Dlouhý

V rámci téhož tématu vysvětluje také svůj názorový posun vůči části voličů Jiřího Drahoše. „Například jsem byl odpůrce ekonomických sankcí proti Rusku“, říká Vladimír Dlouhý a pokračuje: „Ne proto, že bych obdivoval Vladimira Putina a jeho domácí či zahraniční politiku. Anexi Krymu považuji za anexi, porušení mezinárodního práva a špatnou věc.

Nicméně domnívám se, že právě tyto sankce spíše Vladimiru Putinovi nahrávají, Rusko posílí a semknou ruské obyvatelstvo právě kolem Putina, což ostatně uvidíme brzo v prezidentských volbách. My jsme přeci přijali ty sankce proto, abychom zatlačili na Rusko, aby změnilo svoji politiku. A stal se pravý opak. Rusko je ještě tvrdší, ještě sevřenější.“

Havel se rozhodl pro nás

Řeč je také o Prognostickém ústavu a konspiračních teoriích, které okolo něj vznikly. Mimo jiné je podpořila přítomnost známého agenta rozvědky v USA Karla Köchera, kterého Valtr Komárek v ústavu zaměstnal. Současně se o prognostickém ústavu hovoří jako o líhni první politické garnitury po roce 1989.

„Připraveny řídit společenské a ekonomické změny tady byly dvě skupiny. První byli disidenti a šedá zóna. To byl ten prognostický ústav, tolerovaný režimem, ale mající nějaké kontakty k disidentům. Lidé z minulosti, které Valtr Komárek vrátil do profesního života, ambiciózní, mladí lidé jako já, kteří měli názor, že se musíme vrátit k demokratickému kapitalismu a tržní ekonomice.

Ale pak tady byla druhá skupina, která se dneska vlastně vrátila v podobě Andreje Babiše. Buď osvícení lidé z rozvědky, ze Státní bezpečnosti, teď nemluvím o Babišovi, ten patřil k jiné podskupině v této grupě. Lidé pracující v podnicích zahraničního obchodu, cestující do zahraničí, kteří uměli jazyky a znali byznys v tržní ekonomice. Tohle byly jediné dvě skupiny. Václav Havel se rozhodl sáhnout po té první, té naší,“ vysvětluje bývalý politik.

Proč měl Vladimír Dlouhý přísnou výchovu a kdo ho motivoval v dětství k výkonu a výsledkům? Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí.>>
autoři: bta , kte
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.