Všichni chceme zpět do ráje, přitom bychom tam nevydrželi, říká Radkin Honzák

30. březen 2019

Psychiatr, publicista a vysokoškolský pedagog  Radkin Honzák oslavil 30. března 80. narozeniny. Připomeňte si jeho rozhovor z roku 2017. 

„Psychoterapie mě naučila od samého začátku, že budu rád, když alespoň zkusím záhyby vaší myšlenkové cesty sledovat. Ale ne že se do toho můžu kompletně vcucnout a že vám budu mluvit do toho, kudy máte jít. I když si myslím, že to dobře vím, protože jsem expert,“ vysvětluje svůj přístup k pacientům moderátorce Barboře Tachecí psychiatr, publicista, vysokoškolský pedagog a zastánce psychosomatického přístupu Radkin Honzák.

To je podle Honzáka vada dnešní medicíny, protože vychovává mediky jako experty a oni si pak myslí: máš angínu, budeš brát pět dní penicilin a bude všechno v pohodě. Ale tak to nefunguje.

Český psychiatr, publicista a vysokoškolský pedagog.Radkin Honzák se narodil 30. března 1939 v Praze. Promoval na Fakultě všeobecného lékařství Univerzity Karlovy. Nejprve působil jako sekundární lékař v psychiatrické léčebně v Kosmonosech, v roce 1966 začal pracovat v Ústavu pro výzkum výživy. 

„Myslím si, že doktor nikdy neví, jak na pacienta. Protože práce s někým, a je to už vědecky dokázané, znamená elektrické naladění na stejnou vlnu. V tomto řemesle nesmíte nikoho cpát dopředu cestami vytyčenými učebnicemi a kantory. Lékaři mají tendenci zopakovat takový učebnicový příběh, ačkoli člověku třeba vůbec nepřísluší,“ dodává.

Stabilita nevede ke spokojenosti

„Všichni máme asi představu ztraceného ráje, kam bychom se rádi vrátili. Je vize, jak by věci měly jít, přičemž lidé absolutně zapomínají na to, že by v tom nevydrželi. Co by tam tak celou dobu ty andělské chóry měly hrát. Člověk není nastavený na to, aby hledal přesnou a rytmickou rovnováhu mezi klidem a podrážděním. Spějeme daleko víc k podráždění, protože se tam cítíme daleko víc při silách, cítíme lepší kontrolu a lepší pohotovost. Když se budete týden flákat, jak o tom lidé pořád sní, začnete se nudit. Navíc lidé mají všeho dost, nebylo tu nikdy tak ekonomicky dobře jako dnes. Zajímavé je, že to přitom nevede ke spokojenosti,“ hovoří o lidské mentalitě odborník.

U terapeuta jsem sám nikdy nebyl. Mám perfektní ženu i zázemí.
Radkin Honzák

Famílie, co se nehodlá smířit

„Má maminka dostala metál za odboj. Byli jsme taková famílie, která se nehodlala smířit s tím, k čemu nás doba tlačila. Je to zajímavý život. A když si mě v roce 1978 podávali fízlové, nebylo to nic příjemného, ale nedostal jsem se za mez, kde by byl můj postoj kriminalizovaný,“ hovoří o svém životě Radkin Honzák a pokračuje: „Když si mě v Bartolomějské podávali, tak jsem se nesmál. Měl jsem strach.“

Jak Radkin Honzák bojoval proti totalitě? Poslechněte si celý rozhovor s hostem Barbory Tachecí.

autoři: Barbora Tachecí , kte
Spustit audio

Související