„Architekt studené války“ George Kennan – politická výchova pana X

2. duben 2015

Těm, kdo trochu znají dějiny studené války, nebude jméno amerického diplomata, poradce a analytika George Fostera Kennana nijak neznámé. Tento muž bývá někdy právem označován za „architekta studené války“.

Ač to zní nadneseně a Kennan nikdy nebyl v čistě politické funkci, jeho znalost ruského a sovětského systému myšlení a vlády byla po 2. světové válce natolik ojedinělá a zásadní, že právě on se stal jedním z inspirátorů takzvané politiky zadržování komunismu a koneckonců i Marshallova plánu.

Což je postoj právě v dnešních dobách mimořádně inspirativní a vůči Rusku ostatně prosazovaný.

Muž, který byl u všeho

Georgi Kennanovi věnujeme v Portrétech dva pořady, už jen život dlouhý 100 a 1 rok (narozen v Milwaukee 16. února 1904, zemřel v Princeton 17. března 2005) nás k tomu opravňuje.

Nehledě k tomu, že Kennan byl u mnoha důležitých událostí a politických zvratů dvacátého století.

Posuďte sami: počátkem 30. let navštívil pobaltské země, v letech 1933 až 1937 pobýval v Moskvě jako tlumočník, velvyslancův asistent a tajemník diplomatické mise.

V roce 1938 byl v Praze svědkem kolapsu první republiky tváří v tvář mnichovské dohodě.

Později pobýval na velvyslanectví USA v Berlíně, kde zůstal až do vstupu Spojených států do války po japonském útoku na Pearl Harbour, a byl tak i svědkem i účastníkem následného konce americké diplomatické mise v Berlíně.

Kennan se stal poté – patrně z donucení – hlavním organizátorem odjezdu amerických diplomatů, novinářů a jejich rodin z Německa do Ameriky, což mu působilo i nemalé organizační trable.

Skvěle o tom vypráví kniha amerického novináře Andrew Nagorského Hiterland, před několika lety vyšla i u nás.

Dlouhý telegram pana X

Přitom tato berlínská etapa Kennanova života není dnes zdaleka tak známá jako jeho poválečné angažmá – opět v Moskvě, kam se v roce 1944 vrátil jako poradce amerického velvyslance a na sklonku Stalinova života v roce 1952 se nakrátko velvyslancem sám stal.


V letech 1946 až 1947 napsal Kennan dva zřejmě nejdůležitější texty svého života – jednak to byl tzv. Dlouhý telegram z Moskvy, ve skutečnosti depeše poslaná 22. února 1946 z Moskvy do Washingtonu.

Logo

Kennan v ní reálně popisuje a rozebírá vnitřní i zahraniční politiku Sovětského svazu a vyvozuje z ní potřebu razantního přitvrzení postoje demokratického světa, tedy Ameriky především, vůči čím dál nevyzpytatelnějšímu bývalému spojenci.

Podobný účinek měl Kennanův článek v časopise Foreign Affairs, zveřejněný pod pseudonymem „X“ v červenci 1947 a nazvaný The Sources of Soviet Conduct (což by se dalo přeložit jako Zdroje sovětského jednání).

Tyto dva texty nebyly úplně první svého druhu, podobné zprávy prosakovaly do Washingtonu i dřív, ale tyto dva se trefily do měnící se atmosféry doby, kdy rooseveltovskou naivitu, způsobenou mimo jiné infiltrací sovětských agentů v Americe, poměrně rychle střídal trumanovský realismus.

Rodinná fascinace

Bylo skutečně náhodou, že právě Kenann disponoval ve vztahu k Rusku schopností tak jasného vidění? Ve schopnosti porozumět ruské mentalitě měl málo konkurentů, a bylo to asi i díky rodinné historii.

Byli jsme dost překvapeni, když jsme při přípravě tohoto vydání Portrétů narazili na fakt, že George Kennan měl prastrýce téhož jména, dokonce téhož data narození, pouze o 59 let staršího.

George Kennan, ročník 1845, byl původním povoláním telegrafistou a do carského Ruska se poprvé dostal v 60. letech 19. století v souvislosti s plánovaným projektem telegrafní sítě vedené ze Spojených států přes Aljašku a Sibiř až do Moskvy, kde měla být propojena s evropskou telegrafní sítí.

Z projektu nakonec sešlo pro nedostatek financí na ruské straně, ostatně Aljašku později car prodal Spojeným státům, ale Kennana už Rusko, obrazně řečeno, nepustilo.

Ilustrace ke knize Na Sibiři od George Kennana

Několikrát se do Ruska říše vrátil a jeho původně vstřícný pohled na carovo impérium se začal zvolna, ale nezadržitelně měnit. Stal se jedním z mála dobových odborníků na Rusko, jeho politický systém a jeho mentalitu.

Napsal několik cestopisů, které vyšly na přelomu století i v češtině (některé pod jménem Jiří Kennan), ale především přinesl svědectví z ruských žalářů, ve kterých už i tehdy seděli opozičníci, ať už přímí carovi odpůrci nebo jinak „politicky nespolehliví“.

Kennanovy rozbory vyšetřovacích metod carské policie a místy velmi sarkastické postřehy na adresu „péče“ ruského státu o své občany – od kolébky až do hrobu – jsou dodnes strhujícím čtením svou pronikavostí a nadčasovostí i svou literární kvalitou.

Jinými slovy – těžko se dá předpokládat, že by George Kennan mladší nebyl tak trochu inspirován svým prastrýcem a jeho zájmem o Rusko, zvlášť když se počátkem 30. let rozhodoval, zda se po ukončení studií mezinárodních vztahů v Princetonu vydat na dráhu kariérního diplomata.

Prý se mu moc nechtělo. Ale byl to údajně jeho dávný učitel z diplomatické školy William Dawson, kdo mu poradil, aby se, pokud to chce někam dotáhnout, zaměřil na některý z tehdy exotických jazyků – například čínštinu, japonštinu nebo ruštinu.

Volba byla zřejmě nabíledni. Pokud měl George zamlada možnost si prolistovat prastrýcovy knihy z Ruska, a nebo s ním mluvit o této zemi (a to nejspíš měl, Kennan starší zemřel v roce 1924), pak ho musela začít lákat.

Portréty věnované Georgi Kennenovi – cestovateli a novináři – a jeho synovci Georgi Fosteru Kennanovi si kdykoli poslechněte nahoře v článku nebo v iRadiu.

autor: Jan Sedmidubský
Spustit audio