Jiří Kovtun – historie jedna báseň

8. leden 2015

Rozhlasový redaktor, básník, prozaik, historik, knihovník a překladatel – tím vším byl Jiří Kovtun.

Narodil se 23. dubna 1927 v Horinčevu na Podkarpatské Rusi (tehdy Československo, dnes Ukrajina). Od dětství žil v Praze, kde vystudoval gymnázium (maturita 1946).

V období třetí republiky studoval práva a díky seznámení s Pavlem Tigridem pracoval v časopise Vývoj a přispíval do týdeníku Obzory.

Krátce po únorovém puči odešel do exilu, věnoval se sociální práci v západním Německu a Norsku a v letech 1951 až 1973 pracoval jako redaktor rozhlasové stanice Svobodná Evropa.

Čtěte také

Poté se přestěhoval do Spojených států, kde vystudoval knihovnictví, krátce pracoval v rozhlasové stanici Hlas Ameriky a poté byl až do roku 2000 pracovníkem Kongresové knihovny ve Washingtonu, což je – podle Kovtunových slov – instituce svým kulturně-společenským významem obdobná našemu Národnímu divadlu.

Od té doby také psal své velmi ceněné a jazykově vybroušené historické práce.

Jiří Kovtun

Na konci života se přestěhoval se do České republiky, kde 8. září 2014 v Praze zemřel. Obdržel řadu cen a vyznamenání.

K jeho nejvýznamnějším dílům patří prózy Pražská ekloga (Mnichov 1973) a Zpráva z Lisabonu (Curych 1979) a historické práce Masarykův triumf (Toronto 1987), Tajuplná vražda (1994) a Republika v nebezpečném světě (2005).

Vydal řadu odborných prací v angličtině a překládal z ruštiny (autory, jako je Boris Pasternak, Anna Achmatovová, Josif Brodskij, Alexandr Solženicyn, Osip Mandelštam).

V pořadu uslyšíte ukázky z textů Jiřího Kovtuna a jeho hlas z archivu Českého rozhlasu.

Pořad věnovaný Jiřímu Kovtunovi si poslechněte nahoře v článku nebo v iRadiu.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio