Během zatýkání se smála. Estébáci ji pak pět dní týrali, až potratila

12. říjen 2014

V září 1951 kráčela v davu na pražském Wilsonově dnes Hlavním nádraží pohledná 27letá blond dívka na podpatcích s kabelkou. Přistoupili k ní dva pánové, ukázali odznak StB, zkroutili jí ruku a nasadili pouta.

Nádraží se rychle vyprázdnilo. Jiřina Jelínková se smála, že jde o nějaký omyl, že je z Ostravy a má tady pracovní jednání. Když začali být estébáci agresivní, prosila je, aby se chovali slušně, že je těhotná.

Po pěti dnech estébáckého výslechu a samovazby bolestivě potratila. Putovala na 12 let do vězení za to, že jako hlavní kádrovačka na ostravském dole „Generalissimus Stalin“ tajně politickým vězňům pomáhala: Nosila jim jídlo, vynášela motáky, jednomu přinesla i mapu, čímž mu prý pomohla utéci.

Čtěte také

Po propuštění už nemohla mít děti. Dnes žije tato 90letá dáma opuštěná v jednom ostravském činžáku. Vzpomíná na dětství, svého již zesnulého muže, na své přítelkyně z Pankráce, Pardubic a Žielezovců.

Poslouchejte pokračování vzpomínek Jiřiny Jelínkové v cyklu Příběhy 20. století nahoře v článku nebo v iRadiu.

Jiřina Jelínková při rozhovoru v roce 2014
autor: Mikuláš Kroupa
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.