Jak vzpomínají na komunistický kriminál? S humorem.

17. květen 2013

Stovky svědectví bývalých čs. politických vězňů, kteří si v minulém století odseděli mnoho let v příšerných podmínkách komunistických věznic a lágrů, najdete na internetovém portálu Paměť národa. Co tito lidé vnitřně prožívali?

To se vlastně nedovíte. O bolesti a ponížení pamětníci mluvit nechtějí. Utrpení prý nelze popsat jinak než příběhem. Co je však s podivem, tyto vězeňské příhody bývají plné humoru. Například Václav Růžička, kterého Státní bezpečnost zatkla v roce 1950 těsně před maturitou. Za údajnou velezradu putoval na 13 let do lágru. Vypráví historku, jak na bachaře narafičil past s lidskými výkaly. Jiný bývalý politický vězeň Ota Rambousek vzpomíná na spoluvězně, který se zamkl s velitelem věznice v kanceláři. A než dozorci vylomili dveře, nezůstalo v místnosti nic, co by nerozmlátil.

Václav Růžička většinu ze svého trestu strávil v jáchymovském ústředním táboře Nikolaj, odkud vězni každý den pochodovali na těžké práce do uranových dolů. Celou směnu tlačil vozíky tzv. hunty s uranovou hlušinou na haldu. Býval to prý oblíbený způsob útěků na svobodu. Vězni se schoulili do dřevěné bedny v huntu a nechali se zasypat. Několika se tak podařilo prchnout:

Ota Rambousek v roce 2007

„Proto soudruzi zavedli namátkovou kontrolu. Ještě v podzemí zastavili hunt a dlouhou tyčí propichovali hlušinu, jestli se tam někdo neskrývá. Jednou se ozvala tupá rána do dřeva. Okamžitě poplach. Vozík obstoupila jednotka ozbrojená samopaly. Odklopili přední stěnu vozíku. Hlušina se vysypala a objevila se dřená bedna. Velitel zvolal: ´Vystupte s rukama nahoře!´ Nic se nestalo. Chvíli tam stali, až se našel odvážný esenbák, který pomalu odklopil víko bedny. Byla zdánlivě prázdná, uprostřed stal myslivecký klobouk. Protože byla tma, museli soudruzi poslat pro reflektory. Posvítili na klobouk a nadzvedli ho. A pod ním bylo hovno. Krásné hovno! Jak nám muklům bylo blaze! Ale co potom následovalo, to si neumíte představit,“ směje se Václav Růžička.


Příběhy 20. století
Společnost Post Bellum sbírá vzpomínky pamětníků od roku 2001. S Českým rozhlasem a Ústavem pro studium totalitních režimů vede internetový portál Paměť národa, kde jsou příběhy k nalezení. Post Bellum žije především díky drobným darům, na jejich webu můžete pomoci i vy a stát se členem Klubu přátel Paměti národa.


Nově sledujte stránku www.pribehy20stoleti.cz, kde můžete soutěžit o nejzajímavější příběh. Vyhrát můžete až 50 tisíc korun, smart phone a tablet. Partnerem velké prázdninové soutěže Příběhy 20. století je i Český rozhlas.

autor: Mikuláš Kroupa
Spustit audio