„Mašínovská výročí“

Ještě před několika lety se o skupině bratří Mašínů a jejím protikomunistickém odboji vedly zuřivé diskuse – neměly žádné „závěrečné vyústění“, nevzešla z nich „společenská shoda“, ale to také jistě není smyslem veřejné debaty o historii.

Zajímavé nicméně je, jak se v posledních několika letech o tématu, kdysi tak výbušném, takřka úplně mlčí. Jako by se česká společnost proměnila, jako by opravdu skončil „polistopadový režim“, v němž otázky minulosti hrály důležitou roli.

Činnost skupiny nám stále připadá důležitá - a protože jsme v minulosti natáčeli rozhovory s mnoha jejími členy, případně s lidmi, kteří patřili k jejímu bezprostřednímu okruhu, rozhodli jsme se ji letos v létě připomenout dvoudílným dokumentárním pořadem z cyklu Příběhy 20. století.

A jsou i další důvody ke vzpomínce a připomínání: Ctirad Mašín, starší z bratrů, se narodil 11. srpna 1930 v Olomouci a zemřel 13. srpna 2011 v Clavelandu: tento měsíc tedy uplyne 85 let od jeho narození a 4roky od smrti. O necelý rok starší Milan Paumer zemřel 22. července 2010, od jeho úmrtí tedy před pár dny uplynulo 5 let.

00713650.jpeg

Kromě nich v pořadu uslyšíte také Zdenu Mašínovou a Vladimíra Hradce, který byl jako „zbrojíř“ skupiny vězněn v letech 1953 až 1964 a v kriminálech skončili i další členové jeho rodiny.

Příběh skupiny kolem bratří Mašínů je pořád podstatný a otázky, před které nás staví, neztratily naléhavost. Mělo se proti poúnorové diktatuře bojovat? A pokud ano, kde byly hranice takového boje, jaké metody směl používat odhodlaný odpůrce totalitního režimu? Byla komunistická diktatura srovnatelná s nacistickou? A pokud ano, proč je pro tolik lidí nepřijatelné, rozhodl-li se proti ní někdo vystoupit srovnatelně důrazně, se zbraní v ruce?

Ačkoli to tak na první pohled nemusí vypadat, je to důležité pro dnešek: Na světě je například množství diktatur a autoritativních režimů, a ve vztahu k nim a k jejich odpůrcům je třeba mít jasno – sami jsme nedemokratickým režimem prošli, a vyjasňujeme-li si vlastní dějiny (třeba právě na příkladu bratří Mašínů), vyjasňujeme si tím i vztah k současnému světu.

Pokud Vás příběh bratrů Mašínových, Milana Paumera a dalších zajímá, poslechněte si ho nahoře v článku.

autor: adr
Spustit audio