Museli zabíjet. Dodnes je pronásledují noční můry

17. květen 2015

„Abych přežil, musel jsem i zabíjet. Není mi z toho dobře,“ říká rozklepaným hlasem Ondrej Hiadlovský, válečný veterán, někdejší partyzán, účastník Slovenského národního povstání. Nemůže spát. I přes den ho trápí obrazy z války, které zažil.

Hiadlovskému se vrací tato událost: v jednom městečku na Ukrajině Němci hlídkovali na mostě. Ondrej neozbrojen střelnou zbraní přišel na most a nabídl jednomu vojákovi z německé hlídky cigaretu.

Pak využil nepozornosti, vytáhl nůž a podřízl mu hrdlo. Druhý z německé hlídky na Hiadlovského vystřelil salvu, ale minul.

V tu chvíli mladičký partyzán Hiadlovský sebral podřezanému Němci pušku a druhého zastřelil.

Vypráví veterán, o kterého se starají nemocniční sestry v Domově péče o válečné veterány.

Na vedlejším pokoji donedávna žil Ján Bugel, který se svěřil, že i on nemůže spát. Jeho pronásledoval tento obraz z války:

„Čistil jsem zákopy. A najednou voják v německé uniformě. Dává ruce nahoru. Já na něj namířím a on křičí: ,Nestřílej, nestřílej, já jsem Polák!‘ ,Když jsi Polák, tak co tu děláš!‘ Prásk, prásk. A hotovo. Co jiného!? Kdyby on byl v mé situaci, tak to udělá taky tak!“ popisoval Ján Bugel svoji noční můru.

Váleční pamětníci ve Vlaku Paměti národa

Nedělní Příběhy 20. století představí 10 pamětníků, kteří se rozhodli o takových chvílích z 2. světové války veřejně vyprávět.

Jejich osudy jsou součástí rozsáhlé výstavy v ulicích Prahy „Osvobození 70“, kterou připravili Post Bellum, Český rozhlas a Ústav pro studium totalitních režimů.

Příběhy i s krátkými videi můžete najít i na www.osvobozeni70.cz.

Výstava, jejíž součástí je i dobový nákladní vagon umístěný u Vítězného náměstí v Praze 6, ve kterém se promítá 12minutové dokumentární drama o 2. světové válce, potrvá do 22. května. Vstup je zdarma.

Dokument Příběhy 20. století si kdykoli poslechněte nahoře v článku nebo v iRadiu.

autor: Mikuláš Kroupa
Spustit audio