Nadával soudruhům do sviní. Zavřeli ho na třináct let do Leopoldova a blázince

23. březen 2014

Třiadvacetiletého Bohumila Robeše zatkli v říjnu 1953. Pořádně ho prý policisté vystrašili. V noci vtrhli do bytu jako zloději, nasadili rozespalému mladíkovi pouta a odvlekli do brněnské vyšetřovny.

Tady ho estébácký referent tloukl pěstí do čela a omámili skopolaminem.

Advokát mu prozradil, že tresty jsou předem rozdány a on z toho vyjde „jen“ se třemi roky, když bude litovat a vše odkývá.

Robeš, který spolupracoval s odbojáři, u soudu prohlásil, že ho ve vyšetřovně mučili.


Rázem dostal pět let. Když ho v Leopoldově vlekli do „díry“, křičel, že je politický vězeň a komunisti budou za své zločiny pykat.

Podle prokurátora dokonce na soudruhy řval „komunistické svině“! Dostal přidáno tři roky, pak se vše opakovala a prokurátor zvedl na šest let.

Logo


Protože se Robeš v korekcích „nepolepšil“, nakonec ho prohlásili za blázna a tři a půl roku ho drželi v psychiatrických ústavech.


Na svobodu vyšel po třinácti a půl letech. Z deseti let kriminálu strávil celých čtrnáct měsíců v korekci.


Vzpomínky Bohumila Robeše zpracovali lidé z Post Bellum (www.postbellum.cz) a celý záznam vyprávění najdete na portálu Paměť národa (www.pametnaroda.cz). V neděli 23.3. osud Bohumila Robeše odvysílá Český rozhlas Plus ve 20h v pořadu Příběhy 20. století (http://hledani.rozhlas.cz/iradio/?p_po=3108). Reprízu naladíte následující sobotu na Radiožurnálu v 21h. Pakliže je vám Post Bellum sympatické, staňte se členem Klubu přátel Paměti národa (http://www.postbellum.cz/klub-pratel.aspx) a drobnými penězi pomozte

autor: Mikuláš Kroupa
Spustit audio