Pamětníci dodnes cítí zápach spáleného lidského masa

29. červen 2014

Asi každý zná Lidice a ví, co se tam za války stalo. Ale co Javoříčko, Vařákovy paseky, Prlov, Ploštinu? To už málokdo.

Na Konicku u Bouzova stojí v malém údolí vesnice Javoříčko. Asi 3 kilometry od Drnovice v Beskydech najdete Ploštinu. O malý kousek dál Prlov a Vařákový Paseky.

Do roku 1945 právě tady stávaly pasekářské osady, v nichž žilo několik desítek lidí. Na konci 2. světové války byly osady za přechovávání a podporu partyzánů vypáleny německými okupanty. V plamenech zahynulo víc než 80 obyvatel.


Vzpomínky přeživších zaznamenali reportéři z Post Bellum. Archiv pořadů najdete zde. Pakliže je vám Post Bellum sympatické, staňte se členem Klubu přátel Paměti národa a drobnými penězi pomozte jejich práci.

Lidé, kteří v Příbězích 20. století vzpomínají, prožili tak hrůznou událost, že se zdráhají vypovědět, co viděli. Nacisté zapálili jejich domky a do plamenů házeli živé lidi, jejich milované, blízké příbuzné, přátele a sousedy.

V myslích se jim vrací zoufalý nářek mučených. Mívají noční můry a vybavují si zápach spáleného lidského masa. Nikdy se s tím, co za války prožili, nevyrovnali a nesmířili. Vyprávěli pro Paměť národa prý jen proto, aby se na takovou nelidskou krutost, a zároveň odvahu jejich rodičů, kteří ukrývali partyzány a jinak jim pomáhali, prostě nezapomnělo.

Partyzáni. Na konci 2. světové války byly osady u Bouzova za přechovávání a podporu partyzánů vypáleny německými okupanty. V plamenech zahynulo víc než 80 obyvatel

Začalo to v Ploštině. 19. dubna 1945 beskydskou osadu obstoupily zásahové oddíly SS a oddíly zvláštního určení. Vojáci zapálili 10 domů a zastřelili nebo upálili 24 místních obyvatel.


Neziskové organizace Post Bellum a Pant, dále iDNES.cz, Český rozhlas, MF DNES a ČT pořádají soutěž Příběhy 20. století. Natočte vyprávění svých rodičů, babiček, dědečků či známých a vyhrajte 50 tisící korun, chytrý telefon nebo tablet a profesionální smlouvu pro dokumentaristy. Soutěž trvá do 5. října. Vše na www.pribehy20stoleti.cz.

Za 4 dny přišli vraždit do Prlova. Tady zahynulo 21 místních, vypálili 8 domků.

Vařákovy Paseky: 2. května 1945, 4 mrtví, 8 vypálených domů.

V Javoříčku, ve vesnici kousek od hradu Bouzov u Litovle, oddíly zastřelily na úplném konci války 5. května 1945 přesně 38 mužů, nejmladší měl 15 let, nejstarší 76. Ze 34 domů se zachovala pouze škola, jeden obytný dům, kaplička a jedna stodola.

Lidem z Post Bellum se podařilo najít poslední žijící pamětníky, kteří pochází z těchto míst a zázrakem masakr přežili.

Partyzáni. Na konci 2. světové války byly osady u Bouzova za přechovávání a podporu partyzánů vypáleny německými okupanty. V plamenech zahynulo víc než 80 obyvatel
autor: Mikuláš Kroupa
Spustit audio