Už deset let vysíláme „Příběhy, na které se zapomnělo, nebo mělo zapomenout!“

Před deseti lety, v pondělí 1. května 2006, jste poprvé slyšeli: „Začíná dokument z cyklu Příběhy 20. století… Vyprávíme příběhy, na které se zapomnělo, nebo se na ně mělo zapomenout. I novodobé české dějiny mají své hrdiny i zbabělce, temná období a chvíle velkých činů.“

Od té doby vysíláme nepřetržitě každý týden tento hodinový pořad – v sobotu repríza na Radiožurnálu, v neděli premiéra na Českém rozhlase Plus.


Archiv jednotlivých dílů pořadu Příběhy 20. století najdete ZDE.

Příběhy 20. století patří k nejoblíbenějším pořadům Českého rozhlasu, který si posluchači hojně stahují z webu nebo podcastem, poslouchají ho na mobilech nebo v autě. Mají jednu jistotu: neusnou. Příběhy 20. století nabízí jedinečné osudy, které vás rozesmutní, strhnou, dojmou, rozesmějí, donutí přemýšlet nad vlastním životem.

Mikuláš Kroupa, jeden z autorů cyklu, v posledních týdnech brouzdal stovkami svých pořadů. Jaké úryvky vybral a peprně okomentoval? Nechte se překvapit na výročí v neděli 1. května.

Uslyšíte bachaře komunistického vězení, který zapomněl, že se oženil, zamilovaného veterána, který poprvé uviděl svojí budoucí ženu, když amputovala končetiny těžce zraněným dětem, bývalého prokurátora, který se vysmál vyšetřovatelům z ÚDV, anebo estébáky, kteří zpytují svědomí.

autor: Mikuláš Kroupa
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.