VIDEO: Největší dokumentaristická soutěž v ČR má v 1. ročníku překvapivě vysokou úroveň a silné příběhy

15. prosinec 2013

Od května do listopadu se přihlásilo do soutěže Příběhy 20. století 600 účastníků. Tento týden proběhlo slavnostní vyhlášení. Do semifinále postoupilo méně než 200 příspěvků, které hodnotili historikové z Ústavu pro studium totalitních režimů, pedagogové, metodici.

Finálových patnáct reportáží hodnotili novináři, dokumentaristé a zástupci organizátorů: novináři Adam Drda, Robert Čásenský, Ondřej Tolar, šéfredaktor ČRo Plus Daniel Raus a ředitel vývoje pořadů ČT Jan Maxa.

Soutěž pořádají Post Bellum a Pant, partnerem jsou Český rozhlas, Česká televize, MF DNES a iDNES.cz, Ústav pro studium totalitních režimů, Židovské muzeum v Praze, Národní muzeum, Junák, Skautské století, Memoria, o. s., Conditio humana, o. s. Památník Terezín, Antikomplex, o. s., Liberecká občanská společnost o.s., SCIO, a další.

Nedělní dokument z cyklu Příběhy 20. stolet přinesl to nejlepší z této soutěže.

Podívejte se na úryvek z vítězného snímku v „žákovské“ soutěžní kategorii pro účastníky od 13 do 15 let. Zvítězila třináctiletá Kateřina Kopecká, která natáčela rozhovor se svou babičkou Ruth Kopeckou. Vítězka získala 15.000 korun.

autor: Mikuláš Kroupa
Spustit audio