Vzpomínky na Afriku Miluny Vavrdové

Před 60 lety zemřeli dva diktátoři: Klement Gottwald a Josif Vissarionovič Džugašvili známý jako Stalin. Nedělní Příběhy 20. století ovšem nebudou jejich životopisným portrétem.

Otec vypravěčky architekt Arnošt Dvořák dostal od komunistů dvě podivné medaile: za stavbu Stalinova pomníku na pražské Letné, a druhou: za bourání tohoto obrovského betonového monstra. Kdyby cokoliv pokazil, čekal by ho jáchymovský lágr.V Příbězích se mimo jiné dozvíte, jak neuvěřitelně pracovitý člověk to byl. Ovšem kvůli svému logaritmickému pravítku, které měl neustále u sebe, tak trochu zapomněl na svou rodinu, vypráví Miluna Vavrdová, dcera tohoto architekta.

Vypravíme se s ní i do africké buše, kde tato geoložka žila sedm let se třemi malými dětmi a manželem, který tam zahynul za velmi podivných okolností. Dodnes nevíme, jestli pro peníze nebo protože toho moc věděl. Jak se Miluna vyrovnávala s touto rodinou tragédií? Pomohli jí blízcí na Cholíně, na rodinném statku, kde se za minulého režimu potkávali a přátelili disidenti a komunisté, lidé, kteří s totalitním režimem nechtěli mít nic společného i agenti StB.

Miluna Vavrdová

Poslouchejte premiéru Příběhů 20. století o Miluně Vavrdové ve vysílání Českého rozhlasu Plus v neděli ve 20 h. Nebo v repríze následující sobotu na Radiožurnálu v 21h.

autor: Mikuláš Kroupa
Spustit audio