Židovský silák si vzal Abraháma na záda a utekl německým vojákům

V Bratislavě žila kdysi dávno židovská rodina obchodující s punčochami. Po druhé světové válce se z koncentračních táborů vrátil z této rodiny Abrahám Pressburger. Mohli bychom říct, že měl neobyčejné štěstí, ale nebylo by to přesné.

Přežil díky odvaze, rozhodnosti a díky Gabimu Eichlerovi. Tento dvoumetrový silák než by šel do koncentračního tábora, utekl do hor k partyzánům. Tady se potkal s Abrahámem. Spřátelili se a na podzim 1944 se domluvili na sólo akci.

Sešli z hor do malého městečka, kde sídlilo německé velitelství. Oba Židé se schovali u fotografa. Nečekali dlouho, a německý velitel procházel kolem, na což partyzáni čekali. Na místě ho zastřelili a dali se na útěk. Jak přeskakovali ploty, zlomil si Abrahám nohu.

Gabi Eichler si ho hodil na záda a se svým přítelem utekl asi třicetičlenné německé jednotce, která je stíhala.

Akce byla úspěšná napůl. Nejen kvůli tomu, že se Abrahám vážně zranil, ale nechali po sobě nejlepší stopu, jakou snad mohli. Němcům došlo, že se útočníci skrývali u fotografa. Někoho napadlo vyvolat film, a s úžasem zjistili, že se dva Židé před atentátem nechali vyfotit.

Abrahám Pressburger po válce se svou ženou

To považovali za vrchol drzosti a rozhodli se je za každou cenu dostat. Jak to dopadlo?

Dozvíte se v Příbězích 20. století. V neděli 23. února ve 20:10 hodin ve vysílání ČRo Plus, repríza 1. března ve 21 hodin na Radiožurnálu.

autor: Mikuláš Kroupa
Spustit audio