Náměstek Fidrmuc: Online kurzy amerických univerzit jsou pro české školy příliš drahé

27. leden 2015

Ministr školství Marcel Chládek v červenci minulého roku slíbil dotaci na online kurzy prestižní americké Johns Hopkins University pro nadané středoškoláky.

Na podzim je ministerstvo opravdu schválilo, na začátku ledna je ale ministr Chládek opět zrušil. Jak jinak plánuje stát podporovat nadané studenty?

„Záměr ministerstva je podporovat všechny žáky a studenty tak, aby mohli dosáhnout maxima svých schopností,“ uvedl v pořadu Pro a proti náměstek ministra školství Jaroslav Fidrmuc.

Podle něj by bylo škoda rezignovat na kvalitu školního vzdělávání a spoléhat na mimoškolní nebo individuální aktivity. „Jestliže děti a mládež tráví třetinu dne ve školách, nemůžeme si dovolit mrhat jejich časem.“

Stát podporuje nadání ve velmi širokém spektru, tvrdí náměstek. „Ministerstvo školství ročně investuje 60 milionů korun na podporu nadání, kurzy Johns Hopkins jsou jen jednou z možností. Nechceme podporovat jednu instituci, která kurzy nabízí, ale nadaného studenta.“

„Slibu pana ministra Chládka rozumím tak, že nadále bude podporovat rozvoj nadání a nadané studenty, a to včetně kurzů John Hopkins University v Baltimore,“ dodal Fidrmuc.


Fidrmuc: „Částka je ve srovnání s ostatními kurzy velmi vysoká a svým způsobem nepřiměřená. Online kurzy Johns Hopkins Univerzity vycházejí přibližně dvacetkrát dráž než například kurzy Talnet, které vytváříme my jako ministerstvo. Je i celá řada jiných zahraničních kurzů amerických univerzit, kam se studenti mohou hlásit.“

Ředitel Gymnázia Jana Keplera Jiří Růžička se srovnáním cen kurzů nesouhlasí, protože je podle něj nepřesné.


Růžička: „To, co na projekt Talnet doplácí stát, je jen malá část toho, co na něj stát doplácí z evropských peněz, takže konečná cena kurzů je velmi podobná. Ale cena zde podstatná není: kdyby byla diametrálně odlišná, tak by to bylo podstatné, ale rozhodně odmítám, že kurzy jsou dvacetkrát dražší než Talnet. Jsou rozhodně kvalitativně na jiné úrovni.“

„Online kurzy Johns Hopkinsovy univerzity fungují asi 30 let. Za tu dobu vymysleli skvělý program, nabízejí ho lidem na celém světě, v současné době se na něm podílí studenti z 61 zemí světa,“ chválil ředitel.

Ten připomněl, že slib ministra Chládka zněl zcela jasně: „Online kurzy podpoříme v následujících dvou letech částkou 10 milionů.“

Jinak by gymnázium nelákalo studenty k zápisu do programu pro letošní rok, a nevyzvali je k zaplacení finanční spoluúčasti, vysvětlil Růžička.

„Škola čím dál tím více ztrácí monopol na vzdělávání, a dále ho bude ztrácet. Tato léty drancovaná země mravně, morálně i finančně už moc bohatství, než nadání a talent mladých lidí, nemá,“ zdůraznil ředitel Gymnázia Jana Keplera Jiří Růžička.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.