Pavel Fischer: Prezident Zeman nekomunikuje, jen vzkazuje

4. prosinec 2015

Kritici prezidenta Miloše Zemana tvrdí, že naší zemi kazí ve světě pověst. Co to ve skutečnosti znamená a čím konkrétně nám prezident ničí mezinárodní postavení? A proč zrovna teď, kdy nás kritizuje vrchní komisař OSN, je Zeman v Česku na vrcholu popularity? Co zbylo z politiky, kterou tu prosazoval Václav Havel?

„Miloš Zeman je v zahraničí viditelný a tím dosáhl jednu z met, kterou vyžadujeme od politiků,“ uvedl v pořadu Pro a proti ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček.

Podle něj je pro desetimilionovou Českou republiku problém, aby nás vůbec v zahraničí kdokoli zaznamenal.

„To, že vystupování prezidenta čas od času přináší i kontroverzi, je samozřejmé, a je to daň za to, že vůbec v mediálním světě existujeme,“ vysvětlil ředitel.

Také výtky kritiků, že současný prezident udržuje nedostatečné spojení s ostatními vysokými činiteli české politiky Kmoníček odmítá.

„Pan prezident komunikuje pravidelně s premiérem a nejvyššími státními činiteli, a ke koordinaci dochází,“ tvrdí bývalý diplomat.

Občasné přestřelky mezi prezidentem a premiérem, včetně té poslední, považuje za „v zásadě tříbení názorů.“

„Jestliže si vzpomeneme na schůzky, které požádal prezident Havel, tak Miloš Zeman pořádá schůzky úplně stejné,“ ujistil o prezidentově chuti spolupracovat Hynek Kmoníček.


Kmoníček: „Zeman vždy vychází z toho, co on má definováno jako národní český zájem, a to nadřadí tomu, jestli se to bude někomu líbit, nebo nebude... Je-li to pro Českou republiku třeba, tak to udělá, a často bez ohledu na to, že to může vyvolat jeho kritiku v některé zemi našich spojenců.“

Bývalý ředitel politického odboru prezidenta Václava Havla a ředitel ústavu STEM Pavel Fischer připomněl, že Miloš Zeman ve svém inauguračním projevu neřekl nic o své roli v zahraniční politice.


Fischer: „Prezident by měl podle Ústavy nějakým způsobem spojovat, mluvit i za ostatní, tedy i za ty, kteří sedí v parlamentu a mají významné funkce... Ale mluví Zeman za sebe, za národ nebo i za ostatní ústavní činitele? Miloš Zeman dialog nevede, mluví jen za národ, a já si myslím, že to nestačí.“

„My ho teprve postupně objevujeme. Nepřestává mě překvapovat, a ptám se, čím náš ještě překvapí.“

Fischerův názor o prospěšnosti Zemanových kroků, zejména v zahraniční politice, není lichotivý. „Položil bych si otázku, co nám to přináší, a ta bilance je pro mě negativní.“

„Miloš Zeman sám sebe pasuje do role mluvčího národa, ale sám z tohoto piedestalu utíká někam stranou,“ soudí ředitel.

Ten doporučil nahlédnout do Ústavy České republiky, která potvrzuje, že prezident zastupuje stát navenek, ale zároveň spojuje zevnitř.

„Podívejme se, kdy se naposled Miloš Zeman konfrontoval s těmi, kdo mají za zahraničí věci odpovědnost v parlamentu a zjistíme, že prezident nekomunikuje, on pouze vzkazuje,“ upozorňuje bývalý diplomat.

Ten také vzkázal prezidentovi následující: „Doporučil bych panu prezidentovi, aby více, než veřejně kritizovat premiéra, se neveřejně začal věnovat počtu lidí, kteří v jeho okolí nemají bezpečnostní prověrku. To je ohrožení bezpečnosti,“ varoval Pavel Fischer.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio