Zabrání certifikace palmového oleje dalším ekologickým katastrofám?

28. leden 2016

Proč byla půlka jihovýchodní Asie v plamenech a zamořená silným smogem? Na vině je palmový olej. Proč plantážím na palmy olejné a dřevu na celulózu zatím nikdo nedokáže zabránit, když se kvůli nim vypalují deštné lesy už od roku 1997?

Dá se pěstovat palmový olej ekologicky a udržitelně? A škodí našemu zdraví, tak jak o tom často hovoří média?

„Palmový olej se používá kvůli dobré tepelné stabilitě, v řadě výrobků také plní funkci strukturního tuku,“ uvedl v pořadu Pro a proti Jiří Brát z výboru pro zdravotní a sociální politiku Potravinářské komory.

Jak zajistit, aby na trhu převládl certifikovaný olej z ekologicky udržitelných provozů? „Subjektů, které dodávají palmový olej jsou desetitisíce. Jsou to velké podniky, ale je tam i 40 % drobných zemědělců a farmářů.“

„Určitá pochybení samozřejmě mohou být, ale celkově systém certifikace zatím funguje dobře,“ tvrdí Brát.

Podle něj je náprava otázkou vybudování výrobních kapacit. „Například firma Unilever v Indonésii právě postavila nový moderní závod na zpracování oleje, což má za důsledek, že si může vybírat, od koho olej odebírá.“

„Pokud mají některé firmy závazek odebírat certifikovaný olej nebo obecně olej pěstovaný udržitelným způsobem, tak toto je správná cesta,“ soudí Jiří Brát.


Brát: „Rozšíření použití certifikovaného oleje brání to, že zpracovatelských kapacit je málo a vedle sebe existují dva distribuční řetězce: jeden s necertifikovaným olejem a druhý s certifikovaným... Situaci může zlepšit Amsterdamská deklarace, kterou se pět evropských států nedávno zavázalo, že do roku 2020 budou na svých územích používat pouze certifikovaný olej s oddělenou distribucí.“

Jakub Kvapil z organizace Lestari připomněl, že už dnes se ve světových médiích mluví o palmovém oleji jako o největší ekologické katastrofě 21. století.


Kvapil: „Hlavním procesem je bavit se o certifikaci palmového oleje, která na mezinárodní úrovni sice existuje, ale nemá dobrou pověst... Certifikovaný olej se na trhu pohybuje v zastoupení 10 % a v současnosti neexistuje ani dostatek plantáží, které by certifikovaný olej dokázaly zajistit.“

Aktivisté si cení toho, že se firmy jako Univeler snaží jít příkladem, a chtějí zlepšit podmínky na trhu s palmovým olejem. „Ale stále vidíme velký prostor pro zlepšení.“

„My se snažíme palmový olej bojkotovat úplně, protože si uvědomujeme související návazné skutečnosti,“ vysvětlil Kvapil.

V současnosti je Evropa třetí největší odběratel palmového oleje na světě. Největšími odběrateli jsou Indie a Čína.

Jaká řešení tedy aktivista navrhuje? „Náš primární cíl je co nejvíce omezit užívání palmového oleje a nahradit ho oleji lokální výroby. Certifikace je až v druhé řadě, v případech, kdy je palmový plej těžko nahraditelný.

S tím, že nahrazování palmového oleje v pevných výrobcích, kde plní strukturální roli, bude velký oříšek, aktivista souhlasí.

„Je nutné zdůraznit, že příčinou požárů bylo právě vypalování deštných pralesů kvůli pěstování palmy olejné. Jestliže by fungovala certifikace, tak by tato situace nenastala,“ upozornil Jakub Kvapil.

autoři: pst , oci
Spustit audio