Nahradí chybějící geriatry v budoucnu praktičtí lékaři a internisté?

2. březen 2016

Čísla stárnutí zdejší populace jsou nemilosrdná. V příštím desetiletí se zdvojnásobí populace seniorů nad 65 let. Počet obyvatel starších 80 let bude v roce 2030 podle odhadů téměř 700 tisíc.

Odborníků na nemoci stárnutí je už teď nedostatek a po rozhodnutí vlády jich údajně ještě ubude. Kabinet vyřadil geriatrii ze základních lékařských oborů. Ministerstvo zdravotnictví poukazuje na to, že systém vzdělávání byl výjimečně roztříštěný, a změna ho zjednoduší.

„Počet geriatrů u nás je problémový,“ uznala v pořadu Pro a proti náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Tesca Arnoštová.

Ta vysvětila, že ministerstvo geriatry vyřadilo ze základního oboru, protože se domnívá, že počet absolventů oboru ročně klesá.

„Ročně je u nás odatestováno 8 geriatrů, a je zjevné, že tito geriatři nejsou pak u pacientů, kteří tuto péči potřebují,“ dodala úřednice. „Je to skutečně problém, a budeme se snažit situaci řešit jinými systémovými opatřeními.“

Určitá role by měl být přenesena zejména na praktické lékaře. „Praktický lékař většinou v kontaktu se seniorem už je. Značná část činnosti geriatra by tedy měla být převedena do pravomoci praktického lékaře,“ navrhuje náměstkyně.


Arnoštová: „Ministerstvo zdravotnictví by samozřejmě mělo přání, aby bylo více geriatrů, ale musíme reagovat na praktickou situaci, a zajistit péči pokud možno dostupným personálem a prostředky, tedy například prostředky z interního nebo vnitřního lékařství.“

Eva Topinková, přednostka Geriatrické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze s dopady novely na obor nesouhlasí.


Topinková: „Pokud nebude geriatrie jako samostatný obor, pak nebude ani nikdo, kdo by tento obor dále samostatně rozvíjel, dělal výzkum a učil nejen ostatní obory, ale i mediky a studenty ošetřovatelství v této oblasti. Geriatrie potřebuje mít svou širokou základnu praktikujících lékařů, ale také odbornou, vědeckou a akademickou.“

„Pro nás novela znamená, že zatímco dnes trvá vzdělávání geriatra 4 roky, tak v novém systému se prodlouží na šest let, a to je příliš dlouhé.“

Kromě jiného to bude znamenat, že během šesti roků se nebude moci do oboru zařadit ani jediný člověk. „Protože jen pět let bude trvat, než se stane internistou, a teprve potom by se mohl zařadit,“ upozornila přednostka.

Podle ní je geriatrie holistický obor, který koordinuje péči o člověka. „Náš současný systém je připraven jednotlivé zdravotní problémy starého člověk řešit, protože funguje hustá síť praktických lékařů a orgánových specialistů.“

„Ale právě těm ostatním nemocem a rizikům spojeným se stárnutím se oni nedokážou věnovat. A tady může pomoci geriatr, a může zjednodušit komplikovaný režim. Je to takový generalista,“ objasnila nezastupitelnou roli oboru Eva Topinková.

autoři: tpa , oci
Spustit audio