Komunista Skála o Semelové: „Je lidumil, obrovský člověk, který se pere za práva sociálně zranitelných.“ Kocáb: „Její výroky jsou stalinistického rázu.“

21. říjen 2016

Marta Semelová se nemusí omlouvat za výroky o Miladě Horákové či o roku 1968. Tak zněl verdikt, který potvrdil odvolací soud.

Diskutujte o tom s námi na Facebooku >>

Žalobu podal právník Michal Kincl z TOP 09. Semelová před dvěma lety v České televizi zpochybnila, že přiznání Milady Horákové v politickém procesu bylo vynucené. VIDEO NA KONCI ČLÁNKU.

„Popírání zločinu komunismu sankcionuje náš právní řád deseti lety, podobně jako popírání holokaustu. Výroky, které zazněly... tam je to sporné. Skutečně každý STBák nemusí být zločinec. To by se muselo posoudit případ od případu. Ovšem invazi sovětskou armádou prohlašovat za internacionální pomoc, to přece známe od komunistů. Kvůli tomu byla Sametová revoluce. To byl převrat. To byl jednoznačný okupační akt. A ten výrok, týkající se Milady Horákové, ten je nejproblematičtější,“ říká bývalý ministr pro lidská práva Michael Kocáb v pořadu Pro a proti Českého rozhlasu Plus.


Nepopírám, že Marta Semelová používá slovník, který leckoho rozhořčí. Někomu se zase naopak líbí. Já se vyjadřuji jinak. Musím zdůraznit, že Marta Semelová je lidumil, obrovský člověk, který se pere za práva sociálně zranitelných. Byl bych rád, kdybychom ji viděli v celém komplexu.Josef Skála


My se bavíme o zločinech komunistické strany. Výroky paní Semelové jsou stalinistického rázu. Uvědomme si, že Komunistická strana Československa před Listopadem 89 zde provedla neuvěřitelné zločiny.Michael Kocáb

Místopředseda KSČM Josef Skála argumentuje tím, že spor se týkal především otázky, zda Marta Semelová ohrozila osobnostní práva pana Kincla z TOP 09. „Soudce rozhodl, že neohrozila, což je naprosto správný verdikt.“

Některé z výroků Marty Semelové, poslankyně KSČM, které samotné trestní stíhání připadá absurdní a považuje ho za omezování svobody slova:
„Přiznání Milady Horákové nemuselo být vynucené.“
„Srpnová invaze byla internacionální pomoc Sovětského svazu.“
„STBák se nemusí rovnat špatný člověk.“

„Mohu hovořit také o zločinech kapitalismu, pane kolego, mohu jich vypočítat strašlivě moc a vy je možná budete popírat a já vás kvůli tomu nepoženu k soudu," říká Kocábovi například Skála v pořadu.

autoři: Renata Kalenská , bar
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.