Novela o léčivech ušetří jen VZP ročně 1,5 miliardy, tvrdí poslanec

10. listopad 2016

Poslanci ve středu schválili novelu zákona o léčivech, který omezuje zpětný vývoz léků do zahraničí. Zástupci farmaceutických firem ale varují, že jestli projdou všechny pozměňovací návrhy, čeští pacienti na to mohou spíše doplatit.

„Novela je nastavena, aby všichni pacienti dostali léky, které si zaslouží a tyto byly levnější,“ uvedl v pořadu Pro a proti předkladatel novely a předseda Sněmovního zdravotnického výboru za ANO Rostislav Vyzula.

Podle něj zástupci farmaceutického průmyslu „vyloženě plaší a straší lidi, a to je špatné. A jestli někdo z farmaprůmyslu nebo distributorů tvrdí, že tím bude ohrožen český pacient, tak jen mate, a už předem ví, že bude porušovat zákon, což je trestné,“ dodává lékař.

Ten připomněl, že v zahraničí jsou biosimilars levnější než v současné době u nás. „Jen v Rakousku se snižuje jejich cena o 40 až 70 %.“


Vyzula: „Biologická léčba je nesmírně drahá, ale účinná. Těchto léků bude přicházet mnohem víc, proto musíme hledat cesty, jak snížit cenu aspoň u těch alternativních preparátů. Máme analýzy, a ne, že nemáme. Pokud novela projde, tak jen v příštím roce jen VZP ušetří 1,5 miliardy korun, a to je dost peněz. Chápu, že když ušetří, tak to farmaceutický průmysl nedostane, a tím pádem kope.“

Ředitel České asociace farmaceutických firem Martin Mátl souhlasí, že novela pomůže dostupnosti léků pro pacienty, ale dopad některých pozměňovacích návrhů může v konečném důsledku naopak situaci pro pacienty zhoršit.


Mátl: „Nemyslím si, že kolem sebe kopeme. Samotný pozměňovací návrh byl předložen způsobem, který neumožňuje žádný legislativní proces, takže není prostor pro náš názor a obavy... Pokud nově nastavená cena bude příliš nízká, tak Česká republika riskuje, že nové biosimilars a generika k nám ani nevstoupí, takže se prodlouží exkluzivita původních originálů, a budeme dále platit vyšší cenu za originály.“

„Lidi nestrašíme,“ odmítl ředitel asociace. „Už dnes zákon o veřejném zdravotním pojištění říká, že když u některého léku skončí jeho patentová ochrana a na trh vstoupí jeho generikum nebo biosimilar, tak se jeho maximální cena snižuje.“

Toto současné snížení u generik je o 32 % , u biosimilars o 15 %. „Trh si na to zvykl, a s těmito čísly také funguje,“ upozorňuje zástupce podnikatelů ve farmacii.

Tomu vadí, že pozměnovací návrh předložený Rostislavem Vyzulou je „klasický přílepek“.

„Pozměňovací návrh nebyl s nikým projednán, nebyly předloženy žádné analýzy, a chce cenu ještě snížit víc: u generik na 40 % a u biosimilars na 30 %,“ shrnuje své výhrady k novele Martin Mátl.

autoři: ves , oci
Spustit audio