Miliardy se přesunuly ze stomatologie jinam, a teď chybí, říká Roman Šmucler

6. prosinec 2016

Stomatologové volají po změně financování zubní péče. Jsou jejich požadavky na místě? A jaké možnosti má dnes v zubařské ordinaci běžný pacient?

„Snažíme se, aby se péče dostala i k těm nemajetným, školním dětem a podobně,“ uvedl v pořadu Pro a proti místopředseda Svazu pacientů Josef Mrázek.

Svaz prý dlouhá léta prosazuje objektivizovaný ceník výkonů. „Chceme, aby bylo odměňováno to, co se účelně vykoná.“

„Stav chrupu obyvatelstva a školní mládeže zejména se začal zhoršovat, začaly zanikat zubní pohotovosti. Ze stomatologie zbylo velmi málo, zbylo jen trhání zubů, zmizelo dříve samozřejmé léčení zubů,“ tvrdí zástupce pacientů.


Účast stomatologie v systému solidárního hrazení výkonů postupně zanikala, a teď je naprosto v troskách, nezbývá z toho vůbec nic… Na seznamu hrazených výkonů se nedá nic změnit. To, že mnohé úkony nejsou hrazeny, je prostě holý fakt, stačí nahlédnout do oficiálních materiálů… Spousta zubních lékařů automaticky přechází na výkony pojišťovnou nehrazené. Josef Mrázek

Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler souhlasí, že mnoho pacientů se na komoru obrací s tím, že nemůžou najít zubního lékaře, který by je registroval a ošetřoval.


Úhrada výkonů od pojišťoven ze nezúžila, pojišťovny hradí péči kvalitativně na úrovni socialismu… Řádově miliardy korun se přesunuly každý rok ze stomatologie do velké medicíny a teď tam chybí. Čili rozvoj se zarazil a řeklo se, že peníze půjdou třeba do onkologie, a je to konsensus, kterému já rozumím. Roman Šmucler

„My se snažíme vysvětlovat, že zubních lékařů je dost, dokonce rekordní počet, jen některé výkony se hradí v nedostatečné výši,“ dodal lékař.

Ten vidí několik řešení stávající situace: od navýšení úhrad až po to, že kraje nebo města podpoří stomatology tam, kde jim chybí.

S Mrázkovým popisem současného stavu Šmucler nesouhlasí. „Počet kazů u dětí je dramaticky menší, než kdy byl. Tím, že si lidé přispívají na zdraví, tak si ho více váží. Kazů v Praze je čtyřikrát méně.“

Prezident vidí nepopiratelné plošné zlepšení v oblasti zdraví chrupu. „Není tu druhý obor medicíny, snad výjimkou kardiologie, který byl mohla říct, jak moc zlepšil zdraví populace jako stomatologie.“

„A kdyby někdo pacientovi nutil placený výkon, ačkoli lékař by měl smlouvu se zdravotní pojišťovnou, tak si pacient může stěžovat České stomatologické komoře, a my toto řešíme,“ ujistil Roman Šmucler.

autoři: kko , oci
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.