Zachovejme výborný zákon, který už máme, reagují na evropskou směrnici držitelé zbraní

17. březen 2017

Čeští držitelé zbraní jsou v pohotovosti kvůli směrnici, kterou tento týden přijal Evropský parlament. Podle europoslankyně Dity Charanzové jde jen o formální snahu ukázat, že politici s terorismem bojují. V Praze se následně konala demonstrace, kterou svolali myslivci a sportovní střelci. Ztíží jim opravdu zmíněná směrnice život?

„Nová norma nebude nikomu zbraň vyvlastňovat, nikdo nepřijde o vlastnická práva ke zbraním nebo k zásobníkům,“ ujistila v pořadu Pro a proti psychiatrička a bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková.


Základ návrhu je v tom, že teroristé využili upravenou poloautomatickou zbraň, kterou vrátili do původního automatického stavu a provedli s ní útok v Paříži v roce 2015. Upravit poloautomatickou zbraň je daleko snazší než si pořídit novou. Běžný člověk nepotřebuje poloautomatickou zbraň a myslivec ji při lovu nepoužije. Když chce člověk bránit svůj život nebo majetek, stačí běžná krátká zbraň. Džamila Stehlíková

Podle ní nikdo nebude kriminalizován a nikdo nebude cokoli odevzdávat, ale pouze registrovat. „Registrační povinnost byla už předtím. To, že budou muset být registrovány zásobníky a každý bude muset mít trezor, to už mělo být dávno,“ dodala.

„Podařilo se vyjednat naprosté maximum, a Čechů se to vůbec nedotkne. Nikdo neodevzdá jedinou zbraň, jediný náboj, jediný zásobník. Týká se to jen budoucích vlastníků zbraní,“ zopakovala Stehlíková.


Poloautomatické zbraně se u nás v myslivosti používají už od roku 1946. Já sám ji používám častěji než tradiční opakovací zbraň. Třeba k lovu černé zvěře, kdy s poloautomatickou zbraní i průměrný střelec dovede být úspěšnější. U nás jsou jich mezi myslivci desítky tisíc, takže nemůžu souhlasit, že se nás opatření nedotkne. Máme velmi přísná pravidla na znehodnocování zbraní. V Česku je jednodušší vyrobit novou zbraň než upravit tu znehodnocenou. Bohumil Straka

Jeden z pořadatelů demonstrace Bohumil Straka z Českomoravské myslivecké jednoty je přesvědčen, že směrnice neřeší terorismus, jak deklaruje, ale míří na držitele legálních zbraní. „A teroristé se jen smějí, protože ti žádnou směrnici dodržovat nebudou.“

„Máme jeden z nejlepších zákonů světě, a proto jsme podle světových žebříčků aktuálně na šestém místě v bezpečnosti. Naopak země, které úpravu prosazují, jako jsou Velká Británie a Francie, se potácejí v páté desítce,“ upozornil zástupce držitelů zbraní.

Tvrdí, že dodnes Evropská komise, která návrh předložila, neukázala analýzu jeho dopadů. „To je velice neobvyklé. A i když byla analýza požadována, nedodali ji.“

„Nechceme rozdávat zbraně, nechceme žádný Divoký západ 19. století. Pouze chceme zachovat výborný zákon, který už máme. Chceme zachovat současné přísné předpisy, zdravotní i odbornou způsobilost. Průměrně polovina uchazečů o zbrojní průkaz vypadává, takže zkoušky jsou u nás přísné, což bychom rádi zachovali,“ shrnul Straka.

autoři: ves , oci
Spustit audio