Auta mají být pro město, ne město pro auta, připomíná náměstek primátora Hradce Králové

7. srpen 2015

Spor o rekonstrukci velkého náměstí v Hradci Králové pokračuje. Radnice chce snížit počet parkovacích míst z 290 na 120, což vyvolalo protesty. Podle autorů petice Stop mrtvým zónám jsou auta šperky, které zvyšují atraktivitu celého prostoru.

„Rozpor není, zda náměstí opravit nebo neopravit, ale jestli by dopravního odlehčení nebylo možné dosáhnout za stejné peníze mnohem efektivněji a citlivěji,“ uvedl v pořadu Pro a proti jeden z autorů petice Roman Grym.

Ten tvrdí, že Spolek pro kvalitu života, jehož je předsedou, má doklady o tom, že toho dosáhnout lze.

„Na projektu rekonstrukce náměstí se nám nelíbí, že je pět let starý, nereflektuje současné potřeby obyvatel, odvolává se na trendy, kterou jsou už dávno překonané a není šetrný k zájmům vlastníků sousedních pozemků a staveb,“ kritizoval aktivista.

Z projektu rekonstrukce se také vytratila pro pěší důležitá oprava podloubí včetně chodníků a schodišť, dodal Roman Grym.


Grym: „Mně se taky jako turistovi nelíbí, že musím fotit památky s auty nebo s lidmi, ale když se vrátím do role uživatele a obyvatele, tak zjišťuji, že to bez toho nejde. Ve městech, která nám mohou být vzorem, se klade důraz na to, abyste všude zaparkovat mohl, ale abyste nestál na nevhodném místě a dlouho.“

Náměstek primátora Hradce Králové Jindřich Vedlich připomněl, že město je jedním z posledních, kde ještě neproběhla rekonstrukce historického náměstí.


Vedlich: „Trend, který prosazuje pan inženýr Grym, byl zhruba v 60. a 70. letech běžný v západní Evropě, ale dnes je zcela jiný. V zahraničí je v myšlení politiků i občanů zakotveno, že auta jsou tu pro město, ale ne město pro auta.“

„Zvolili jsme zlatou střední cestu, tedy plně dostatečných 120 parkovacích míst, u kterých chceme krátkodobý odstav a velmi vysokou obrátkovost,“ říká politik.

Podle něj byla zadána studie, která řeší náhradní parkování po rekonstrukci náměstí. „Studie říká, že úbytek míst po rekonstrukci bude sanován tak, aby byl dostatečný.“

Studie počítá s tím, že dostatečnou náhradou parkovacích míst mohou být prostory ulicích přiléhajících k náměstí.

Grymovu výtku o ustoupení od rekonstrukce hradeckého podloubí náměstek odmítá.

„Od rekonstrukce podloubí město neustoupilo, ale vzhledem k počtu souhlasů potřebných k rekonstrukci, jsme celý zásah rozdělili na etapy, a podloubí bude následovat po opravě náměstí,“ oponoval Jindřich Vedlich.

autoři: tpa , oci
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.