Bašta: Ruská propaganda versus horoucí evropská pravda

23. červenec 2015

BBC nedávno varovala, že ruské propagandě se v České republice daří na výbornou. Jak proti kremelské propagandě zůstat rezistentní? Proč Češi nejsou ani po svých zkušenostech z minulého režimu na tyto věci citlivější?

„Bavíme se o propagandě z obou stran,“ uvedl v pořadu Pro a proti bývalý ministr bez portfeje a velvyslanec v Moskvě a na Ukrajině Jaroslav Bašta.

Ten je přesvědčen, že se nacházíme v informační válce. „A první obětí každé války je pravda a právo na informace,“ dodal.

„Zřetelně jsme v mainstreamu i jinde rezignovali na zpravodajství i analytiku, která bude přinášet nezaujaté pohledy na problémy,“ tvrdí politik.

Ani česká oficiální média nepodávají celou informaci, soudí bývalý ministr. „Stačí se podívat na to, jakým způsobem referovala o událostech na Majdanu.“

Bývalý velvyslanec osobně upřednostňuje porovnávat oficiální informace s těmi z alternativních zdrojů. „Já se dívám na Parlamentní listy, které patří k dosti čteným alternativním mediím, dále na První zprávy nebo na Novou republiku,“ vyjmenoval své zdroje Jaroslav Bašta.


Bašta: „Posluchače nebude zajímat co čtu, ale to, co to znamená, když postavíte celou věc tak, že na jedné straně máte horoucí evropskou pravdu a na straně druhé kremelskou propagandu. Kdo rozhoduje o tom, co je kremelská propaganda a kdo rozhoduje o tom, co je evropská pravda? To je přístup, který patří do druhé republiky nebo do 50. let, kdy naprosto legálně budete eliminovat každý alternativní názor, protože ho prostě označíte za ruskou propagandu.“

Analytik think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda považuje informační válku, kterou ruský režime vede proti svobodnému světu za poměrně úspěšnou.


Janda: „Děláte přesně to, co je v zájmu ruské propagandy: pokládáte mnoho otázek, což je vaše právo, ale vytváříte dojem, že neexistuje jedna pravda, na což máte také právo… Musíme se ptát, kdo zpravodajství platí a ruská státní média jsou státem placena. Máme mnoho příkladů o tom, jak lidé, kteří v nich pracovali, z nich potom utekli a vypovídali, jak jsou řízena… Evropská média jako je BBC nebo jako jsou německé listy o tom přinášejí zpravodajství a píší velice pečlivě. Informace jsou dispozici, záleží jen na tom, které chcete číst.

„I v České republice, kde hraje na stereotypy, které v české společnosti přežívají, a někteří politici toho využívají. Například současný prezident Miloš Zeman je hrdinou ruské informační války proti Západu a je velmi často citován v ruských médiích vlastněných a řízených ruským režimem.“

Podle Jandy ale většina mainstreamových médií jen málokdy „sedne na lep“ ruské propagandě.

Na jakoukoli propagandu je třeba si dávat pozor, souhlasí analytik. „I proto by bylo výborné, kdybychom část toho, jak ruská média informují například o Evropě, promítali i v našich médiích, abychom viděli, jaký obraz je vytvářen.“

„Krásný příklad byl, jak ruská státní média informovala o průjezdu amerického konvoje, nebo dokument na zadání ruského režimu o okupaci v roce 1968. Přesně tyto věci by měly být vidět v českém veřejném prostoru, abychom si ujasnili, co objektivní médium je, a co není,“ vyzval Jakub Janda.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio