Boj proti „fake news“ je zbytečná agenda. Nejde o nový fenomén, říká šéfredaktor Echo24

25. leden 2017

Mezinárodní organizace pro ochranu lidských práv Human Rights Watch varuje před kulturou netolerance, kterou šíří světoví vůdci jako Donald Trump, Vladimír Putin nebo turecký prezident Erdogan.

Organizace vybízí v boji proti populismu, demagogii a navrhuje, aby média upozorňovala na nebezpečnou propagandu a tzv. fake news. Je možné ale proti fámám účinně bojovat?

„Má smysl na falešné zprávy upozorňovat, zabývat se jimi a analyzovat je,“ uvedl v pořadu Pro a proti vedoucí domácí rubriky týdeníku Respekt Ondřej Kundra.

Na konci 30. let Německo zaplavovalo československý veřejný prostor celou řadou dezinformací. Tehdejší Přítomnost na to tehdy upozorňovala, ale byla osamocena. Tyto dezinformace přispěly k tomu, co se pak dělo v následujících letech… Ano, jsme ohroženi. Já neříkám, že sem zítra vtrhne ruská armáda, ale forma boje má dnes prostě jinou tvář.

Ondřej Kundra

Ten věří, že prožíváme tzv. 1. informační válku. „A když se tím zabývat nebudeme, zasáhne tato válka do naší svobody a omezí ji.“

„Země, které spadají do ruské sféry vlivu jsou více tímto fenoménem ohroženy. Myslím, že česká média se tímto trendem nezabývají dostatečně. Dodnes nevíme, kdo stojí za desítkami propagandistických webů, ani nevíme, jak jsou financovány,“ upozornil novinář.

Ten citoval z nespecifikovaných sociologických měření. „Zhruba 20 až 25 % české veřejnosti bere jako primární zdroj svých informací informace z tzv. alternativních webů.“

Je důležité rozlišovat

Šéfredaktor týdeníku Echo24 Dalibor Balšínek připomněl, že je jednou z primárních funkcí médií informovat pravdivě o tom, co se děje ve světě. „Od vzniku médií je jejich povinností a hlavním smyslem verifikovat fakta.“

„Je hrozně důležité rozlišovat, kdy jde o cílenou dezinformaci, a kdy jde o chybu nebo průběžné získávání více zpráv k dané události,“ upozornil publicista.

Tohle se ale děje na všech stranách, nemůžeme si vybírat jen co se nám hodí... Zbytek je informační válka mezi různými skupinami lidí, kteří zastávají různé názory… Společnost se obrovským způsobem stratifikuje, vytvářejí se komunity, které se vzájemně utvrzují ve svých pravdách.

Dalibor Balšínek

Podle něj se nejvíc pro propagaci těchto webů dělá to, že se o nich mluví. „Jsou to naprosto zanedbatelné weby s minimální sledovaností. Tím, že na ně upozorňujeme, získávají ale mnohem větší pozornost.“

Šéfredaktor připomněl, že právě díky internetu lze klamavé informace velmi rychle ověřit a případně pak popřít jejich nepravdivost.

„Nestojíme před novým fenoménem… Fascinuje mě, že se zde vytváří úplně nová agenda, která je zbytečná,“ shrnul svůj postoj ve snaze boje proti falešným zprávám Dalibor Balšínek.

autoři: ves , oci
Spustit audio