Bývalý velvyslanec Máša o tajných dohodách z Minsku a válečném profitu ukrajinských oligarchů

2. únor 2015

Média informují o tom, jak ruská strana neplní podmínky ukrajinského příměří. Plní je ale Kyjev? Je vůbec možné, aby ukrajinská vláda minské protokoly z loňského září dodržovala, když ruští separatisté nepřestávají bojovat?

„Ukrajinští oligarchové se pokoušejí vytěžit z války co nejvíce pro své vlastní zájmy,“ řekl v pořadu Pro a proti bývalý velvyslanec na Ukrajině a publicista Pavel Máša.

Druhá strana konfliktu, Rusko, je podle Máši řízena především ruským prezidentem. Jeho pohnutky je ale těžké z konkrétních důvodů rozklíčovat.

„Putinův tlak na Ukrajinu, který je jednoznačně zaměřen na to, aby ji politicky i ekonomicky vysílil, nemá racionální zdůvodnění, a proto se těžko hledá racionální odpověď,“ tvrdí bývalý velvyslanec.

V Kremlu se změnila struktura vládnutí, míní Máša. „Byli zvyklí, že existovalo strukturované řízení. Nyní se podle všeho zdá, že to všechno osobně řídí Putin, ale pochopitelně nestihá všechno, takže jeho podřízení dávají náznaky separatistům, kteří si je pak vykládají různě.“


Máša: „Ukrajina k dohodám v Minsku už od počátku nepřistoupila šťastně: proběhly tam tajné dohody… Když říkáme separatisté, máme na mysli Rusko. Jejich postup se proto dá velmi těžko odhadovat, protože závisí na momentálních náladách Kremlu, kterým jsou řízeni, a dochází tam k různicím.“

Redaktor Mladé fronty DNES Luboš Palata odmítá existenci tajných dohod při minských jednáních.


Palata: „Jsem alergický na tajné dodatky: žádné nejsou. Je veřejná část minských dohod, která byla podepsána a zveřejněna, a držme se toho. Na tajné dodatky nehraju… Ukrajina by opravdu chtěla dodržet minské mírové dohody, a separatisté je nikdy neměli v úmyslu dodržovat, což ostatně prohlásili den poté, co se z Minsku vrátili.“

Podle novináře dávají proruští separatisté svůj cíl jednoznačně najevo: minimálně obsazení celé doněcké a luhanské oblasti.

„To by znamenalo zvětšení území, které společně s Ruskem ovládají na mnohonásobek současného stavu, a to je celý důvod současného vyhrocení stavu na Ukrajině s tím, že Rusko jim poskytuje zásadní pomoc,“ vysvětlil Palata.

O tom, jestli z války profitují ruští oligarchové a jaký bude další vývoj, má novinář jasno.

„Válka se rozšiřuje. Separatisté nejsou spokojeni s územím, které ovládají, a chtějí ovládnout další. Za pomoci Ruska hrozí, že ruské jednotky a separatisté postoupí dále do nitra Ukrajiny. Na této válce za této situace nevydělává nikdo, krvácí celá zem, a s ní i ukrajinští oligarchové,“ shrnul Luboš Palata.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.