Chodit v hidžábu je stejné jako nosit uniformu SS, vysvětluje lídr pražské kandidátky SPD

11. říjen 2017

Rakousko se přidalo k zemím, které úplně nebo částečně omezují zakrývání větší části obličeje nebo těla na veřejnosti, Ačkoli rakouský zákon je formulován nábožensky neutrálně a týká se například protiprachových roušek nebo masek, omezení se nejčastěji vykládá jako boj proti zahalování muslimských žen. Prospěje toto opatření bezpečnosti a kulturní vyváženosti na starém kontinentě, nebo hrozí, že se sami připravíme o svobody, ze kterých vyrůstá moderní Evropa?

„Chápeme islám jako ideologii, ne jako náboženství,“ uvedl v pořadu Pro a proti lídr pražské kandidátky Strany přímé demokracie (SPD) Jiří Kobza.

Otázka hidžábu, tedy zahalování je pro SPD projevem politického tlaku na islamizaci a projevem muslimů proti jakékoli integraci. „Proto odmítáme projev hidžábu jako takový. Nemáme nic proti nošení náboženských symbolů, ale islám pro nás není náboženství.“


Stejně jako je nepřípustné chodit po Praze v uniformě SS, tak je nepřípustné chodit v hidžábu, protože jde o symbol ideologie. Islám i nacismus jsou filozofie, které vyzývají k nenávisti a k zabíjení, takže je to srovnatelné. Jiří Kobza

„Varujeme, protože jsme si vědomi toho, co islám obnáší na základě zkušenosti dění v západní Evropě,“ vysvětlil Kobza.

Ten zopakoval, že islám je ideologie. „A my bojujeme proti jejím projevům, ale nebojujeme proti náboženským symbolům.“

„Proto chceme prosadit právní rekvalifikaci islámu z náboženství na ideologii. Islám potlačuje demokracii, takže se na něj budou vztahovat zákony o ideologiích, které vyzývají k nenávisti a potlačování práv a svobod občanů na základě vyznání rasy a podobně,“ popsal plány SPD Jiří Kobza.

Místopředsedkyně Liberálně ekologické strany a bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková vnímá zahalování obličeje nebo jeho části v dnešní době jako nebezpečí. „Proto celá řada evropských zemí k podobným řešením přistoupila,“ říká Stehlíková.

Podle ní Česká republika zaspala. „Stále nemáme zákon, který by upravoval nošení náboženských symbolů nejen ve škole.“


Rakousko zvolilo správný směr a Česká republika by jej měla následovat a upravovat zákonem projevy náboženství na veřejnosti. Jako cestu vidím omezení těchto projevů rovnou měrou, což pro Čechy jako ateistický národ není problém. Džamila Stehlíková

Stehlíková dodala, že sice Rakousko omezuje zahalování obličeje, ale celé opatření je součástí integračního balíčku, který také brání indoktrinaci a šíření koránu. „Cílem je prevence vzniku paralelních kultur, kdy vyrůstají generace, u kterých jsou evropské hodnoty až v druhé řadě," argumentuje Stehlíková.

„Zahalování zatím pro nás není problém. Musíme ale najít společnou řeč ve Sněmovně, aby se neporušovala Listina základních práv a svobod, která garantuje svobodu vyznání,“ upozornila na možný konflikt politička.

Ta Kobzův záměr změnit právní klasifikaci islámu považuje za absurdní. „Islám jako náboženství a islám jako terorismus nebo nějaké jeho nebezpečná odnož není to samé. Dávat si toto jako politický cíl je snaha slibovat něco, co splnit nelze,“ konstatovala Džamila Stehlíková.

autoři: ves , oci
Spustit audio