Chystaná novela občanského zákoníku sjednotila jeho odpůrce i příznivce. Ke společnému odporu, dodává právník

1. září 2014

Občanský zákoník platí teprve od začátku roku, ale ministerstvo spravedlnosti už připravilo sadu změn, které mají údajně zabránit největším kolizím.

Tvůrci kodexu v čele s profesorem Karlem Eliášem ale tvrdí, že obavy jsou přehnané, a že zákoník si potřebuje nejdříve "sednout". Přesto Eliáš souhlasil s dodáním připomínek k ministerské novele do začátku září.

„Zákoník obsahuje úseky, které připouští více výkladů,“ vysvětlil potřebu novelizace náměstek ministra spravedlnosti Robert Pelikán, který se na nových úpravách podílí.

Podle něj je nutné stávající občanský zákoník vyjasnit. „Pak jsou tam některé věci, kde řešení nepovažujeme za vhodná, a ty je potřeba je změnit.“

Pelikánův tým ke každé změně připravil důvodovou zprávu. „Je to nejdůkladnější důvodová zpráva, které byla kdy k něčemu připravena. Není to bez analýzy nebo bez rozmyslu.“


Pelikán: „Pan profesor Eliáš zatím svou oponenturu nedodal. Už je dodali dva jeho kolegové, kteří k nim byli vyzváni. Z těch mám dobrý pocit, protože v mnoha případech jsou tam námitky, se kterými se umíme vypořádat. V některých případech se nad tím ještě zamyslíme, ale celkově to není nic katastrofálního.“

Bývalý náměstek a další spoluautor občanského zákoníku Filip Melzer o nutnosti novelizace občanského zákoníku přesvědčen není. A podle vlastních slov není sám.


Melzer: „Minulý týden se setkala absolutní většina osob, které se odborně zabývají občanským právem, snad s výjimkou dvou osob tam byli všichni profesoři občanského práva v ČR. Jednomyslně se jak odpůrci, tak i příznivci shodli, že tato novela je velmi špatná. To nemůžeme spláchnout tím, že to byli nějací lidé, kteří se někde náhodou setkali. To byla čtyřpětinová většina všech profesorů a docentů občanského práva v této zemi.“

Autorům novely zákoník se povedlo sjednotit bývalé odpůrce s bývalými příznivci občanského zákoníku, a postavit je do jednoho šiku proti novele, kterou teď ministerstvo připravilo, říká jeden ze spoluautorů původního zákoníku.

„Diskuze není o tom, že vám někdo předloží nějaký papír, ale o tom, že se ti lidé setkají, vymění si názory, a za přítomnosti dalších osob obhájí své názory. A tomu se pan náměstek brání, protože se takové diskuze asi bojí,“ zhodnotil Filip Melzer.

autoři: tpa , oci
Spustit audio