Dávka, sociální práce a pak teprve možná byt, popisuje nový zákon o sociálním bydlení expert

25. listopad 2016

Ačkoli zákon o sociálním bydlení slibovaly všechny současné koaliční strany ještě před volbami a zákon se dostal dokonce do programového prohlášení vlády, důležitá norma se stále odsouvá. Jaká vlastně je?

„Zákon potřebujeme, ale ne ten, který je předkládán,“ uvedl v pořadu Pro a proti předseda Občanského sdružení majitelů domů Tomislav Šimeček.

Podle něj zákon zcela nerespektuje Ústavu, která jasně rozlišuje mezi pomocí lidem v zaviněné a v nezaviněné nouzi.

Šimeček je přesvědčen, že norma poskytuje podporu těm, kteří nejsou schopni ani ochotni se zařadit do běžné společnosti, třeba proto, že porušují zákony. „Ti ostatní jsou už ošetřeni stávajícím příspěvkem na bydlení dostatečně, dokonce lépe, než navrhuje nový zákon.“

„Cílem tohoto systému by nemělo být ubytovat všechny lidi, kteří si z nějakých důvodů nejsou schopni zajistit své bydlení, ale cílem musí být, aby tito lidé znovu získali kompetence k bydlení,“ žádá předseda Občanského sdružení majitelů domů.


Zákon se stará o ty, kteří porušují zákony, opustili legální trh práce a mají příjmy z šedé ekonomiky nebo trestné činnosti, ztratili morální kompetence k bydlení, tedy nedodržují závazkové právo, a tudíž jim podle Občanského zákoníku nikdo nemá pronajmout byt. Těchto lidí je zhruba 1,2 % celkové populace. Tomislav Šimeček

Ředitel Institutu pro sociální inkluzi Martin Šimáček považuje současnou koncepci zákona za velmi dobrou a zdařilou.


To je šíření poplašné zprávy. Cílová skupina zákona je velice široká. Od lidí handicapovaných, seniorů, matek a otců samoživitelů k lidem, kteří se vracejí z výkonu trestu nebo opouštějí ústavní výchovu. Předpokládat, že mezi nimi jsou apriori ti, kteří nepracují nebo jinak porušují zákon, je prostě mylné. Martin Šimáček

Podpora bydlení se navíc nemusí konat jen prostřednictvím bytů. „Je složena ze tří prvků, kdy druhým je sociální dávka a třetím je sociální práce,“ vysvětluje ředitel.

Pokud někdo bude uznán v bytové nouzi, musí v ní plnit určité podmínky a splňovat parametry užívání sociálního bytu. „Například musí, a to je novinka, povinně spolupracovat se sociálním pracovníkem. Pokud spolupracovat nebude, o byt přijde.“

V podstatě na něj nový zákon připraví o mnoho přísnější postih v případě, že by nedodržoval podmínky, než jak to činí stávající norma.

„Dávka a sociální práce přicházejí na pomoc dříve než případné přidělení sociálního bytu. Neznamená to automaticky, jak říká pan Šimeček, že ten, kdo si požádá, dostane hned byt,“ upozorňuje zastánce nové podoby zákona o sociálním bydlení Martin Šimáček.

autoři: ves , oci
Spustit audio