Do práv na umělé oplodnění nemá liberální stát co mluvit, tvrdí lékařský etik

19. duben 2016

Michaela Marksová-Tominová chce umožnit osamělým ženám a lesbám podstoupit umělé oplodnění. Mají mít single ženy právo rodit, nebo je dítě ze zkumavky jen privilegium pro heterosexuální páry? Existuje něco jako právo na dítě?

„Je třeba se na problém dívat optikou práv dítěte,“ uvedla v pořadu Pro a proti místopředsedkyně Hnutí pro život Zdeňka Rybová.

Právo počatého dítěte kodifikuje i úmluva o právech dítěte, která říká, že dítě má právo na oba rodiče, dodala.

„Navíc, výchova dítěte svobodnou matkou je vždy složitější a rizikovější,“ upozornila místopředsedkyně.

Podle ní není dostatečným argumentem pro vznik zákona to, že si určité procento žen shání partnera na oplodnění pokoutně a nedůstojně.

„Bylo by zajímavé najít mezinárodní srovnání, které by ukazovalo, jak v zemích, kde je to povoleno, což je například Dánsko nebo Belgie, děti prospívají v takových soužitích nebo i obecně u svobodných matek, které šly touto cestou,“ říká Rybová.


Rybová: „Pokud jsme v situaci, kdy do procesu umělého oplození zasahuje stát významným finančním přispěním z peněz daňových poplatníků, měla by otázka dostat i politický rozměr. Měli bychom se jako politici zeptat, zda plníme svou zodpovědnost tím, že nastavujeme principy které zasahují celou společnost, která ale zastává různé názorové spektrum.“

Lékařský etik Jan Payne zažertoval, že kdybychom stanovil právo na oplodnění, mohl by někdo reklamovat, že by chtěl ještě sehnat manžela.


Payne: „Jsem velmi proto, aby stát byl liberální, máme lidská práva a ta zaručují právo každému... Do toho, jestli lesby mají nebo nemají právo na oplodnění, stát nemá co mluvit, lidé si to nějak rozhodnou sami... Argument, že pro samotnou ženu je obtížné vychovat dítě, je možná správný, ale někdo si prostě vybere obtížnou cestu. To bychom pak museli zakázat spoustu obtížných věcí.“

„Pokud jde o to, jestli povolit single, samotným ženám umělé oplodnění, pak si myslím, že ano.“

Chybné je, že vzniká představa, že zákony mají někoho vychovávat a moralizovat. „To je špatně. zákony nemají vychovávat. Výsledkem toho pak jen je, že si lžeme do kapsy,“ vysvětlil lékař.

„Takže například u nás není oficiálně ani jediná prostitutka. Jenže zákon má regulovat to, co se děje, takže pokud se nějaké ženy živí prostitucí, tak ať platí daně a zdravotní pojištění.“

Stejný problém vzniká i u umělého oplodnění. „Kdo je autoritou, která řekne, že tak to nemá být a single ženy nemají právo na umělé oplodnění?“

„Do toho, jestli lesby mají nebo nemají právo na oplodnění, stát nemá co mluvit, lidé si to nějak rozhodnou sami,“ konstatoval Jan Payne.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.