Dron: dobrý sluha, nebo zlý pán?

29. prosinec 2015

Malí létající pomocníci, kteří ulehčují práci záchranářům, zemědělcům, fotografům a logistikům, anebo podivní kovoví brouci, jež vás mohou i zabít nebo aspoň špehovat, a proti kterým není účinná ochrana?

Nejen tak můžeme nahlížet na bezpilotní létající platformy známé veřejnosti jako drony. Představují hrozbu narušení našeho soukromí? Je k dispozici legislativa, která chrání před jejich zneužitím?

„Ochrana osobních údajů je závod mezi právníky a techniky, a my právníci jsme vždy o krok zpět. Nyní se snažíme ten jeden krok doběhnout,“ glosoval v pořadu Pro a proti Jiří Maštalka z Úřadu na ochranu osobních údajů.

Podle něj je problémem nová tzv. vertikální dimenze soukromí. „ Své soukromí jsme zatím hájili z horizontální dimenze: na zahrádce si stavíme ploty nebo neprůhledné křoviny.“

„Nyní se najednou otevírá dimenze nebeská, která je něčím novým, a z této pozice jsme velmi zranitelní,“ tvrdí právník.

Ten upozornil, že změna je podstatná v tom, že takové narušení soukromí je dnes velmi jednoduché, protože technika je dostupná a pracuje výkonněji. Nejde ale jen o drony.

„Zákon o ochraně osobních údajů je technologicky neutrální a postihuje jakékoli shromažďování a systematické nakládání s osobními údaji, které mohou mít jakoukoli formu,“ doplnil Jiří Maštalka.


Maštalka: „Dron, jako jakákoliv jiná technika, je výborný sluha a zlý pán. My se snažíme pouze o to, aby zůstal tím dobrým sluhou… Pokud chceme účinně hájit své soukromí a mohli svá práva hájit, musíme znát identitu narušitele. V případě dronů je problém, že mnohdy ani nevíme, že jsme sledováni, a i když víme, tak nedokážeme rozpoznat, kdo vlastně naše soukromí narušil.“

Jakub Karas z Aliance pro bezpilotní průmysl radí rozlišovat, kdo drony využívá.


Karas: „Zjistit majitele dronu skutečně může být složité. U dronů v podstatě nemusíte vůbec být a stačí, že ho vidíte na dálku a obraz, který snímá… Z hlediska legislativy omezení jsou: nesmí se létat nad lidmi, a s tím se u profesionálů nesetkáte, ale spíše u amatérů, kde chybí osvěta. Amatéři často nevědí, kde smí s dronem létat, že se na to vztahuje zákon na ochranu osobních údajů. Bohužel toto riziko zde je a zvyšuje se.“

„Drony jsou dnes velice dobře dostupné, a s tím souvisí také legislativa a rizika zneužití,“ souhlasí. „Amatéři, kteří o legislativě nemají pojem, mohou ke zneužití jednoduše dospět.“

Dron neboli bezpilotní letecký prostředek se pohybuje ve vzduchu, je ovládán buď manuálně dálkovým ovládáním, nebo je schopen autonomních nebo automatických letů, popsal funkci bezpilotní létající platformy expert.

„Hlavní rozdíl mezi drony a leteckými modely je v technologii. Drony mají elektroniku, systém GPS pro určení polohy, gyroskopy, akcelerometry a další senzory,“ vysvětlil Karas.

Využití těchto zařízení je hlavně v oblasti mapování, monitoringu nebezpečných území, kde je riziko nasadit lidskou posádku.

„Obava ze zneužití dronů poroste, a bude otázkou na koordinaci Úřadu na ochranu osobních údajů a Úřadu pracovního letectví, aby začali zneužití nějak postihovat,“ konstatoval Jakub Karas.

autoři: tpa , oci
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.