Erdoganův režim bude chtít posílit, ale občanská válka nehrozí, myslí si analytici

18. červenec 2016

Turecká policie přes víkend pozatýkala na 6000 lidí, kteří mají být zapleteni do pátečního neúspěšného pokusu o státní převrat. Prezident Erdogan obvinil z puče vlivného muslimského duchovního Fethullaha Gülena, ten vinu popírá. Jaký se dá v Turecku očekávat další vývoj?

„Jako nejpravděpodobnější varianta se mi zdá, že důstojníci, kteří puč provedli, cítili, že se musí jednat v tu chvíli. Mohlo je k tomu dovézt několik věcí. V první řadě se hovořilo v tureckých médiích o příchozích čistkách v armádě, které měly vyčistit zbytky Gülenistů, tak mohli cítit nutnost jednat v tuto chvíli, než dojde k těmto čistkám,“ říká Jakub Šoka z think-tanku Evropské hodnoty.

Tomáš Kaválek, analytik Asociace pro mezinárodní otázky z Masarykovy univerzity v Brně, očekává pokračování čistek. „Režim v čele s prezidentem Erdoganem bude chtít ještě více posílit svoji pozici a to, že se skutečně velká část veřejnosti postavila za režim, bude samozřejmě hovořit v jeho prospěch,“ myslí si Kaválek.


Domnívám se, že ten puč byl v první řadě uspěchaný a nebyly dodrženy vlastně žádné základní poučky k provedení úspěšného puče, jako je zadržení prezidenta, představitelů vlády a tak dál. Z tohoto důvodu bych vnímal puč jako velmi neúspěšný až tragický pokus, ale zároveň je podle mě možné očekávat, že dojde k utužení moci současného prezidenta. JAKUB ŠOKA

Občanská válka nehrozí

Co by se stalo, kdyby byl puč úspěšný? „Pokud by armáda nebo tato frakce armády uspěla (vidíme, že i armáda byla rozdělená), dost možná by to vedlo minimálně k ozbrojeným střetům, k občanské válce, k obrovské nestabilitě. Už teď ekonomická situace Turecka není dobrá a jistě by se ještě zhoršila,“ hodnotí Tomáš Kaválek. To, že pokus o převrat nevyšel, považuje za lepší variantu.

Oba analytici se shodli, že všechny složky armády se identifikují se spoluprací s NATO, to zase vidí v turecké armádě zásadního partnera v regionu. Občanská válka podle nich nehrozí. „Myslím si, že občanská válka byla pravděpodobnější v okamžiku, kdy by puč byl úspěšný, protože ta polarizace turecké společnosti – tu nelze vyřešit převratem,“ uvádí Jakub Šoka a dodává, že nepovedený puč dává šanci vyřešit situaci jiným způsobem.


Podle mého názoru to rozhodně také povede k nestabilitě Turecka, řekl bych až do té míry, že polarizace, kterou jsme mohli pozorovat, se bude ještě zvětšovat. Turecko má zhoršené vztahy se svými sousedy, bojuje s kurdskými povstalci na jihovýchodě a události posledních dvou, tří dní nám ukázaly, že tento pokus o puč byl využit jako záminka ze strany vlády pro vyčištění klíčových institucí a můžeme očekávat, že ty nacionalistické sekulárnější segmenty společnosti budou jistě protestovat a režim se bude dál utužovat. TOMÁŠ KAVÁLEK

Turecko a Evropská unie

„Pokud bude pokračovat nastolený trend směrem k autoritářství, tak se vztahy Evropské unie a Turecka, stejně tak Spojených států a Turecka, budou nadále komplikovat a může dojít k vyhrocení uprchlické krize,“ říká Jakub Šoka s tím, že prezident Erdogan vyhrožuje, že přestane spolupracovat.

„Jednání EU – Turecko už před tím pučem byla víceméně mrtvá. Dohoda o bezvízovém styku uvázla na mrtvém bodě: Turecko tvrdí, že všechny podmínky splnilo, Evropa tvrdí, že nesplnilo, a objektivně skutečně Turecko řadu z těch podmínek nesplnilo,“ komentuje to Tomáš Kaválek.

Touží prezident Erdogan po tom, aby z Turecka vytvořil postmoderní Osmanskou říši? Hrál v pokusu o puč nějakou roli Fethullah Gülen? Poslechněte si celý pořad.

autoři: Renata Kalenská , jpr
Spustit audio