Erik Best: Už 15 let je politikou USA vyvážení demokracie

12. září 2016

Před patnácti lety zaútočila Al-Kájda na Spojené státy americké. Při teroristické akci zemřely tři tisíce lidí, většinou civilisté. Tehdy americký prezident George Bush vyhlásil terorismu válku. Jak si Západ v této válce vede, a jaké má šance v ní zvítězit?

„Každá válka je vždy všestranná,“ uvádí v pořadu Pro a proti ředitel Občanského institutu Roman Joch.

Proti entitám jako je Islámský stát se vedou klasické vojenské operace, proti teroristickým skupinám zase bojují zpravodajské služby, které je snaží odhalit a infiltrovat.

„Domnívám se, že nejméně doceňovaná je válka ideologická. Válka, která má přesvědčit islámskou mládež, především její mužskou část, aby se neradikalizovala džihádistickým směrem,“ vysvětluje ředitel.

Podle něj jsou v této válce naším jediným spojencem umírnění muslimové.


Roman Joch: „V této ideologické válce s terorismem nejvíce Západ selhává. Když se podíváme na studenou válku, jaká baterie institucí byl vytvořena: Hlas Ameriky, Radio Svobodná Evropa a mnohé další kulturní aktivity. Myslím, že dnes nic Západ z toho v dostatečné míře nedělá.“

Vydavatel a komentátor amerického původu Erik Best připomíná, že Roman Joch za jediné spojence v boji proti tzv. Islámskému státu dříve označil Kurdy. „A teď jsou to prý umírnění muslimové,“ dodává.


Erik Best: „Kritici USA říkají, že naší politikou je vyvážení demokracie i po 15 letech. Obama v tom pokračuje, já říkám, že Obama je takový „Bush Lite“. Válek je nyní více, a protože máme méně amerických obětí, neboť používáme bezpilotní letadla, tak jsou války pro veřejnost přijatelnější než za Bushe.“

„Tato válka je problematická v tom, jak se Bush rozhodl, že budeme vyvážet demokracii,“ soudí novinář. „Já to vidím tak, že jsme se rozhodli, že máme my jako křesťané nebo židé povinnost pomáhat ostatním, i když nám to přinese obtíže.“

A tuto ideologii USA uplatňuje už patnáct let. „Rozhodli jsme se, že tam chybí demokracie, a my jako dobří křesťané, protože Bush byl převážně křesťan, máme povinnost s tím něco udělat,“ analyzuje pohnutky Spojených států novinář.

„A místo toho, aby se Bush soustředil na to, co je nejlepší pro ten region, tak se rozhodl, že tam uplatníme naše hodnoty a uděláme maximum pro to, aby se tam vyvíjely. A to je základní chyba,“ konstatuje Erik Best.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio