Filozof Němec: Předchozí režim se zhroutil sám a Andrej Babiš toho jen využil

21. červenec 2014

Zatímco Andreji Babišovi stoupají preference, intelektuálové otevřeně mluví o konci demokracie. Změnil se s příchodem oligarchy i politický režim?

„Demokracie neskončila, a nedokonalostmi, kterými trpí, trpěla už dávno před Babišem a jemu podobnými,“ prohlásil v pořadu Pro a proti filozof Václav Němec.


Němec: O oligarchii nelze mluvit. Oligarchické struktury tu byly už dříve, jen byly navázány na tradiční strany, zejména na ODS. Nástup Andreje Babiše a jeho provázanost je pouze transparentnější.

Sociolog Petr Hampl vidí situaci zcela odlišně. „Žijeme v jiném politickém režimu než před pěti roky.“

„Formální znaky zůstaly zachovány; probíhají volby apod., ale už se rozhoduje jinak než v parlamentních demokraciích. Skutečné centrum moci se posunulo někam jinam,“ tvrdí sociolog.

Stará hra, noví herci

„Žijeme v tak složité byrokracii, kterou už nikdo nedokáže zvládnout a ohlídat, které vytvořila neuvěřitelný prostor pro korupci a všechno ostatní,“ říká Hampl.

Němec vidí souvislost mezi postavou Andreje Babiše a politickým klimatem dob minulých. „Babiš nesvrhnul fungující politický režim. Ten se zhroutil sám od sebe, a on do toho jen vstoupil a využil toho.“


Němec: Strany se chovaly nedemokraticky. Demokratické funkce využívaly ke zcela jiným cílům a účelům. Staly se z nich napůl zločinné spolky, které se spojovaly s lidmi jako Janoušek a Rittig.

Neděje se nic tak mimořádného, jen se navazuje na modely chování, co tu fungují desetiletí, tvrdí filozof.

Změnu nebo revoluci?

Podle Hampla se v Česku 15 let budoval systém výhodný pro vzdělané a bohaté a velmi nevýhodný pro zbývajících 90 % obyvatel.


Hampl: Nepotřebujeme revoluci, potřebujeme změnu, stejně hlubokou jako byl Listopad 1989. Je potřeba, aby těch 90 % procent znovu dostalo možnost řídit stát, a zasahovat do veřejných věcí.

autoři: Renata Kalenská , oci
Spustit audio