Forejtovy fotky je správné zveřejnit, ale ne platit možným vyděračům za video, tvrdí reportér Kroupa

7. prosinec 2016

Na Pražském hradě skončil šéf protokolu Jindřich Forejt. Jako oficiální vysvětlení uvedla kancelář osobní a zdravotní důvody. V médiích se ale mezitím objevilo video, které údajně zachycuje ceremoniáře, jak bere drogy a oddává se sexuálním hrátkám. Fotografie z tohoto záznamu zveřejnil jako jediný zpravodajský web Hlídací pes.


„Šlo o veřejný zájem,“ vysvětlil v pořadu Pro a proti důvod pro zveřejnění videa Ondřej Neumann, zakladatel zpravodajského serveru Hlídací pes.

Podle něj je tento vysoce postavený muž zachycen v pozicích, které z něj činí vydíratelného muže. „Jako vysoce postavený úředník s bezpečnostní prověrkou nemůže takové věci dělat. A jestliže na to nepřišly bezpečnostní složky Hradu nebo jiné bezpečnostní složky, tak je třeba upozornit, že se něco takového děje.“


Pan Forejt představoval z našeho pohledu jasné bezpečnostní riziko… Jestli jsme něco urychlili, zaplať pánbůh za to, jestli jsme se stali součástí nějaké hry, je to možné, tomu se jako novinář nikdy nevyhnete… Konzultovali jsme s právníky, a rozhodli jsme se za video zaplatit a přiznat to. Nic nezatajujeme. Ondřej Neumann


Je lepší video mít, ale není správné za něj platit a dávat peníze možným vyděračům, tedy přistupovat na jejich vyděračskou hru a zároveň vše zveřejňovat ve chvíli, kdy nevíme, kdo autoři videa přesně jsou a jakou mají motivaci… Bez toho, že byl uveden zdroj videa, to je pro mě půlka příběhu, a tu druhou půlku jste mi jako čtenáři říct měli. Janek Kroupa

„Pečlivě jsme vybírali to nejdecentnější, co ve videu bylo,“ komentoval snímky novinář. „V okamžiku, kdy jsme ve videu viděli konzumaci drog, rozhodli jsme, že už je to příliš, že to už není soukromá záležitost pana Forejta, takže jsme video koupili,“ dodal Neumann.

Uznává, že nešlo o jednoduché rozhodnutí. „Ale přemýšlím nad tím, co by se vědělo v tuto chvíli o konci pana Forejta na Pražském hradě. Vědělo by se, že rezignoval ze zdravotních důvodů a spekulovalo by se,“ upozornil publicista.

Investigativní reportér Českého rozhlasu Janek Kroupa nepochybuje o tom, že bylo správné fotografie z videa zveřejnit, problémem je, jak to bylo provedeno.

Ondřej Neumann

„Nemyslím, si, že je problém se tou věcí zabývat a zveřejnit ji. Veřejný zájem zde určitě je. Ten člověk byl nejen vydíratelný, ale možná byl i doopravdy vydírán,“ soudí novinář.

Vidí jako jediný problematický bod celé kauzy nákup kompromitujícího videa. „Nemyslím si, že ke zveřejnění a k informování o věci veřejného zájmu bylo nutné toto video kupovat,“ namítá Kroupa.

Autor videa ho nabídl několika mediálním aktérům. Nabídku záznam získat dostali i reportéři Českého rozhlasu, ale odmítli ji, připomíná reportér.

„Já jsem se odmítl s těmi lidmi setkat. První krok bylo zjistit, kdo tito lidé jsou. Znám jejich jména a znám pozadí těchto lidí. Autor videa je člověk, který seděl 6 let za loupežné přepadení v Mnichově. Je to člověk, který je pravděpodobně skrytým majitelem eskort servisu, který nejspíš na večírky lidi vozil,“ shrnul Janek Kroupa.

autoři: ves , oci
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.